Kanta-Häme

Forssan seutu hämmentää taas kuntasoppaa

Lähentymistä vai ei kuntarakenneasioissa? Forssan seudulla siitäkin on kaksi näkemystä, samoin kuin itse kuntarakenteesta.

Tammelan kunnanjohtaja Matti Setälä kertoo valmistelevansa yhdessä Jokioisten kunnanjohtajan Jarmo Määtän kanssa esitystä vapaaehtoisesta palvelurakenneselvityksestä, jonka yhteydessä tehtäisiin myös kuntarakenneselvitys.

Sysäys esitykseen tuli äskettäin Hämeen liiton Forssan seudun kunnille järjestämässä tilaisuudessa.

– Siellä maakuntajohtaja Timo Reina ja maakuntahallituksen puheenjohtaja Johannes Koskinen (sd.) vetosivat, että asiassa voitaisiin yhä löytää yhteinen näkemys, Setälä kertoo.

Laajuus ja aikataulu?

Forssan kaupunginjohtaja Sami Sulkko ei ainakaan vielä luota naapurikuntien esityksen avaavan seudun takalukkoa.

– Jos sen edellytyksenä on se, että Forssa vetää pois ministeriöstä esityksensä erityisestä kuntajakoselvityksestä, niin ei onnistu. Meillä on siitä valtuuston päätös.

Forssa on esittänyt erityistä selvitystä, koska seudulla ei syntynyt yhteisymmärrystä vapaaehtoisesti tehtävästä selvityksestä.

– Näyttää siltä, että Setälällä on tavoitteena hyvin rajattu selvitys. Aikataulustakin meillä on erimielisyyttä.

Avoin valtakirja

Forssa haluaisi aloittaa selvityksen teon heti. Muut kunnat haluaisivat odottaa sote-järjestämislain hyväksymistä eduskunnassa.

– Forssa voisi harkita vapaaehtoista selvitystä, jos se tehdään samassa laajuudessa kuin erityinen kuntajakoselvitys. Tekijänä pitää olla ulkopuolinen konsultti, jolla on avoin valtakirja selvittää kaikki haluamansa asiat, Sulkko linjaa.

Hän epäilee, että naapurikuntien esityksen takana on enemmän ajanpeluuta ja politikointia kuin todellista tahtoa selvittää seudun ideaali kunta- ja palvelurakenne.

Ei kynnyskysymys

Matti Setälä kuitenkin painottaa, että tavoitteena on laaja, ulkopuolisen konsultin tekemä selvitys, jossa käytäisiin läpi niin kuntien talous kuin palvelutkin.

– En usko, että erityinen kuntajakoselvitys valmistuisi yhtään sen aikaisemmin, koska joka tapauksessa on odotettava, millaiseksi sote-laki muodostuu.

Setälä kaavailee, että esitys selvityksestä lähtee naapurikuntien hallituksille ja valtuustoille lähiviikkoina.

Sulkko toteaa, ettei Forssalla ole pienintäkään aikomusta vetää omaa esitystään erityisestä selvityksestä pois.

Setälä arvioi, ettei poisveto ole nyt kynnyskysymys. (HäSa)

 

Oikaisu 28.2.2014: Jokioisten kunnanjohtaja on Jarmo Määttä. Hänen etunimensä oli väärin Forssan seudun kuntarakennetta koskeneessa perjantain lehden uutisessa.

Päivän lehti

5.6.2020