Kanta-Häme

Farssia, draamaa, tragediaa, komediaa ja seikkailua – Forssan Teatterissa tarjolla tällä kaudella viisi erilaista näytelmää

Forssan Teatterin kauden ohjelmistossa on viisi hyvin erilaista näytelmää.
Forssan teatterissa on syksyllä syvät sävyt, kertovat Keijo Koskimies ja Minna Tiirikainen-James. Pikku Spotissa puidaan vuotta 1918 ja päänäyttämöllä Ihmisen osaa.

Forssan Teatteri halusi tämän kauden ohjelmistosta monipuolisen – ja sellainen siitä tuli.

– Syvempää draamaa, komediaa nuoruudesta, farssia parisuhteesta ja oma seikkailu lapsillekin, summaavat näyttelijä Minna Tiirikainen-James ja teatteriyhdistyksen puheenjohtaja Keijo Koskimies.

Päänäyttämön syksyn ensimmäinen on Kari Hotakaisen samannimiseen romaaniin perustuva näytelmä Ihmisen osa. Tiirikainen-James tekee töitä ottaakseen kiinni näytelmän tyttären Helenan roolista.

– Teksti on vaativaa, ja vielä on Helena hieman löytämättä. Ensilukemalta Salmen perheen tarinasta kertova teksti on yksinkertainen, mutta kun syvemmälle menee, huomaa sen haastavuuden.

Yksi tekstin haasteista näyttelijälle on tasapainotella draaman ja tragedian ja pienten koomistenkin pilkahdusten kanssa.

– Ihmisen osassa on oma komiikkansa, joka tulee Hotakaisen tyylistä puhua vakavista asioista pieni pilke silmäkulmassa. Hupailu tämä näytelmä ei missään tapauksessa ole, luonnehtii ohjaaja Markku Ihamäki.

Ryhmän tavoitteena on saada lavalle myös Hotakaisen tekstin oma kieli ja sanojen leikki.

Yhteislyseon ilmaisutaidon oppilaat ovat mukana syvällisessä syksyssä. He esittävät forssalaisen Ida Maria Saarisen muistelmiin perustuvan kuvauksen vuoden 1918 nuorten kokemuksista Forssan seudulla.

Sekä Ihamäki että Tiirikainen-James ovat ensimmäistä kertaa mukana Forssan Teatterin produktiossa.

– Aluksi pelkäsin, että kenenköhän varpaille uutena ihmisenä astun, mutta mukaan joukkoon on ollut helppo tulla. Tämä ryhmä tuntuu jo aivan perheeltä, Tiirikainen-James luonnehtii.

Myös Ihamäen tutustumisvaihe uuteen teatteriin ja näyttelijöihin on ollut positiivinen. Ihamäen mukaan mahdollisuuksia Forssassa on vaikka mihin.

– Olen tehnyt töitä harrastajateattereiden kanssa. Forssan teatterissa voi tehdä töitä ammattimaisissa puitteissa, ja harjoitusmäärätkin ovat suuret.

Ihamäki on aiemmin ohjannut muun muassa Lohjan seudun teattereissa ja ryhmissä.

– Pusulan kesäteatterissa on minun lähtökohtani.

Lämpiössä ja ala-aulassa on viime vuosina totuttu näkemään kauden näytelmiä tukevaa taidetta. Esimerkiksi viime keväänä niissä pääsi uppoutumaan Forssan kuvataidekoulun näkemyksiin Pinokkion maailmasta.

Perinne jatkuu tänä syksynä.

– Teemme nyt yhteistyötä Forssan Seudun Kameroiden kanssa, jonka jäsenet tuovat esille kuvia ihmisistä tai ihmisen osista, Koskimies kertoo

Tällä kaudella Forssan teatterissa on näytelmien lisäksi tarjolla myös stand up -komiikkaa, joka on vakiinnuttanut asemansa Forssassa.

Huumorin taitajat Iikka Kivi, Simo Tanskanen, Ursula Herlin ja Jape Grönroos vierailevat kahdella esityksellä 22. syyskuuta. FL

Viisi näytelmää

Kesä -18Ensi-ilta 29.9. Forssan yhteislyseon historiakurssin ja Forssan teatterin yhteistyö Pikku Spotissa. Esitys avaa sisällissodan tapahtumia Forssan seudulla nuorten ihmisten kokemana. Esitys perustuu Ida Maria Saarisen muistelmiin. Ilmaisutaidon oppilaita ohjaa Tommi Liski. Ihmisen osaEnsi-ilta 20.10. Kirjailija Kari Hotakaisen samannimiseen romaaniin perustuva draamakomedia naisesta ja hänen perheestään, jonka elämä ja tarinat myydään aihepulasta kärsivälle kirjailijalle. Näytelmän ohjaa Markku Ihamäki.Me RosvolatEnsi-ilta 26.1.Siiri Kolun lastenkirjaan pohjautuva näytelmä siitä kuinka tavallisesta kesälomasta kehkeytyy vauhdikas seikkailu. Sen ohjaa Markku Ihamäki. Jäähyväiset Pamela AndersonilleEnsi-ilta 16.2.Arkailematon komedia ja kahden miehen kasvutarina aikuisuuden kynnyksellä. Pilvi Hämäläisen teoksen Pikku Spotiin ohjaa Markus Töhönen. Vaimoni on toista maataEnsi-ilta 30.3.Kahden pariskunnan yhteinen illanvietto lähtee kierroksille väärinkäsityksestä. Näytelmä on hersyvä farssi parisuhteesta ja tunteista. Näytelmän teksti on Gilles Dyrekin ja sen ohjaa Kirsi Lindholm.

Päivän lehti

23.10.2020

Fingerpori

comic