Kanta-Häme

Forssasta kohti Kiinaa

HK Scan -konserni on käynnistämässä sianlihan vientiä Suomesta Kiinaan. HK Scan Finlandin sikateurastamo Forssassa on saamassa vientihyväksynnän Kiinan elintarvikeviranomaisilta, jotka tekivät tarkastuskäyntinsä tehtaalla viime elokuussa.

HK Scan -konsernin toimitusjohtaja Hannu Kottonen iloitsee, että vuosia kestänyt vientihankkeen valmistelu tuottaa tulosta.

– Ministeri (maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo) soitti torstaina ja kertoi hyvät uutiset. On ilman muuta juhlinnan paikka. Voimme ryhtyä ottamaan etunojaa ja liikkua eteenpäin.

– Tämä turvaa nykytilannetta työllisyyden osalta koko sianlihaketjussa, joka on joutunut aika pitkään sopeutumaan. Ehkä tämä hiukan rauhoittaa tilannetta.

Venäjän vuosi sitten asettaman vientikiellon vuoksi uuden markkina-alueen avautuminen suomalaiselle elintarvikeviennille on erityisen tärkeää.

Tämä vuosi menee aloitellessa

HK Scanin Forssan tuotantolaitoksella, joka on saamassa Kiinan vientihyväksynnän, on sertifioidut ISO 9001, 14001 ja 22000 -järjestelmät. Forssan laitokselle on myönnetty aiemmin mm. USA- ja Venäjän vientihyväksynnät. Työntekijöitä tuotantolaitoksessa on noin 500.

Noin 60 prosenttia Suomesta viedystä sianlihasta on lähtöisin HK Scanin Forssan tuotantolaitokselta. HK Scan vie lihaa tällä hetkellä lähes 50 maahan.

Kottonen tähdentää, että vientihyväksyntä on vasta ensi askel. HK Scan on sopeuttanut toimintaansa kokonaismarkkinan kysyntään, joten ylimääräistä vientireserviä ei ole. Aasiaan vietäviä ruhonosia voidaan toki siirtää Kiinan markkinoille melko nopeasti.

– Tämä vuosi menee siinä, että pääsemme hiukan aloittelemaan. Katsomme kesän-syksyn korvalla, mitä tämä tarkoittaa volyymimielessä jatkossa, Kottonen sanoo. Volyymin kasvattaminen vie aikansa, sillä teurassikoja ei saada napista vääntämällä. Lihatalon täytyy myös punnita kaupallisesti järkevää myyntiä ja lisäarvotuotteita rypsiporsaan ohella.

Merkittävä askel suomalaisille

HK Scanin vienti- ja Away from Home -liiketoiminnasta vastaava johtaja Jukka Nikkinen arvioi, että suomalaisen sianlihan suoran viennin aloittaminen Kiinaan on uusi merkittävä askel. Aikaisemmin vienti Suomesta Kiinaan ei ole ollut mahdollista.

Sianlihan lisäksi HK Scan tähtää tulevaisuudessa myös muiden kiinalaisiin kulutustottumuksiin soveltuvien tuotteiden myynnin aloittamiseen. Mahdollisuuksia on siipikarjanlihalla, lihavalmisteilla ja valmisruuilla.

Kiinalaiset asiakkaat ja kuluttajat arvostavat Nikkisen mukaan suomalaisen lihan puhtautta, turvallisuutta sekä sen vastuullista tuotantotapaa. Suomessa on nollatoleranssi esimerkiksi salmonellan suhteen, mikä on harvinaista Euroopassa ja maailmalla. (HäSa)