Kanta-Häme Riihimäki

Fortum laajentaa muovijalostamoaan Riihimäellä

Uusioraaka-aineen tuotanto kierrätysmuoveista voidaan kolminkertaistaa.
Muovia matkalla kohti uutta elämää Fortumin laitoksella Riihimäellä. Suomessa on kierrätetty kotitalouksien muovia vasta hyvin vähän aikaa. Arkistokuva: Pekka Rautiainen

Fortumin muovinjalostamolla käsitellään tänä vuonna jo 10 000 tonnia kotitalouksista ja teollisuudesta kerättyä pakkausmuovijätettä. Nyt laitokseen on avattu uusi käsittelylinja, jolla pystytään käsittelemään kolminkertainen määrä muovijätettä kierrätysmuoviksi nykyiseen verrattuna.

 

Fortum käsittelee Riihimäellä kaikki Suomessa erilliskerätyt kuluttajamuovipakkaukset. Vuonna 2017 jalostamossa käsiteltiin noin 6 000 tonnia muovijätettä. Tänä vuonna määrän arvioidaan olevan jo 10 000 tonnia. Määrästä vain vajaa 2000 tonnia on peräisin teollisuudesta

Fortumin Kierrätys- ja jäteliiketoiminnan johtaja Kalle Saarimaa uskoo kuluttajilta kerättävän pakkausmuovimäärän kasvavan ensi vuonna enemmän kuin tänä vuonna.

– Kerätyn kuluttajamuovin määrä tulee kasvamaan lähivuosina nopeasti, joten varaudumme siihen jo ennalta. Samaan aikaan myös valmistamamme korkealaatuisen kierrätysmuovin kysyntä on kovaa. Raaka-ainetta menisi kaupaksi enemmän kuin pystymme tuottamaan, kertoo Kalle Saarimaa.

Saarimaa kertoo, että pakkausmuovien keräystä suunnitellaan laajennettavan myös taloyhtiöihin, jolloin kierrätettäväksi saatavan muovijätteen määrä kasvaa merkittävästi.

 

Muovijätteen käsittelyprosessin alkupäässä erilaiset paketit, pussit ja kalvot ovat vielä selvästi tunnistettavissa. Ei mene aikaakaan, kunnes niistä tulee harmaata raetta, melkein kuin muovista ryyniä.

Yhä useampi muovi- ja pakkaustuotteiden valmistaja on kuullut kuluttajien huolen muovin ympäristövaikutuksista. Fortumin kierrätysmuovilla korvataan jo nyt neitseellistä raaka-ainetta monissa myös kuluttajille suunnatuissa tuotteissa.

Muovikalvoista tehtyä muovihelmigranulaattia käytetään esimerkiksi muovikasseissa. Sekamuoveista tehdään ulkorakennetuotteita, kuten aitoja, hevosmaneeseja ja meluvalleissa käytettäviä lankkuja.

 

Muoviraaka-aineen valmistaminen mekaanisesti kierrättämällä säästää energiaa ja luonnonvaroja. Yksi kilogramma kierrätysmuovia säästää 1,5 kg hiilidioksidia verrattuna neitseellisen muoviraaka-aineen käyttämiseen.

– Vuosittain tuotettavien muovien kiertotalouden mukaisella uudelleenkäytöllä on mahdollista vähentää globaaleja ilmastopäästöjä vuosittain miltei 500 miljoonaa tonnia. Riihimäen muovijalostamon kapasiteetin laajennus mahdollistaa muovinkierrätyksen merkittävän laajentamisen Suomessa, kertoo Kalle Saarimaa. HäSa