Kanta-Häme Riihimäki

Fortumin ja Riihimäen uusi yhteistyö alkoi 160-metrisestä muovisesta meluaidasta

Fortum ja Riihimäen kaupunki allekirjoittivat sopimuksen ilmastoystävällisten ja kiertotaloutta vauhdittavien ratkaisujen kehittämisestä ja käyttöönotosta.
Riihimäen kaupunginjohtaja Sami Sulkko (vasemmalla) ja Fortumin kierrätys- ja jäteliiketoiminnan johtaja Kalle Saarimaa kättelivät uuden sopimuksen kunniaksi. Kuva: Viki Salonen
Riihimäen kaupunginjohtaja Sami Sulkko (vasemmalla) ja Fortumin kierrätys- ja jäteliiketoiminnan johtaja Kalle Saarimaa kättelivät uuden sopimuksen kunniaksi. Kuva: Viki Salonen

Fortum ja Riihimäen kaupunki ovat solmineet yhteistyösopimuksen uusien ympäristöystävällisten ratkaisujen kehittämisestä ja käyttöönotosta Riihimäellä.

Ensimmäinen konkreettinen esimerkki on kaupungin tilaama, kotimaisesta kierrätysmuovista tehty 160-metrinen äänieristysaita, jota ollaan pystyttämässä Kirjauksentien ja Länsitien risteyksen uuteen kiertoliittymään.

Fortumin kierrätys- ja jäteliiketoiminnan johtaja Kalle Saarimaa toivoo, että ympäristönäkökulma ajettaisiin laajemminkin julkisten hankintojen kriteeristöön.

– Kuntien kilpailutuksissa ei toistaiseksi oteta huomioon ympäristöystävällisyyttä. Lyhyen tähtäimen hankintahinnan painoarvo on liian suuri.

Elinkaarikustannuksissa kierrätysmuovi päihittää meluvallimateriaalina esimerkiksi puun, Saarimaa sanoo.

– Kierrätysmuovi on periaatteessa ikuista, eli sitä ei tarvitse huoltaa. Lisäksi muovi eristää melua paremmin kuin puu. Hiilineutraalius ei ole vain energiaa vaan myös materiaaleja.

Aikataulut tammikuussa

Tiistaina allekirjoitetun sopimuksen on tarkoitus vauhdittaa kiertotaloutta ja pienentää hiilijalanjälkeä erilaisilla energia- ja materiaaliratkaisuilla ja uusilla toimintamalleilla. Tähtäimessä ovat sekä arkea sujuvoittavat ratkaisut että koko kaupunkia koskeva hiilineutraali energiakokonaisuus.

Käytännössä uudet ratkaisut liittyvät esimerkiksi sähkö- ja biokaasuautoihin ja niiden yhteiskäyttöön, robotiikkaan, kiinteistöjen energiatehokkuuden lisäämiseen sekä aurinko- ja tuulienergiaan.

Riihimäki haluaa uusia kokeiluja ja esimerkiksi latauspisteitä erityisesti asemanseudulle.

– Kaupungin on tarkoitus aikatauluttaa tammikuun loppuun mennessä operaatiosuunnitelma, jonka mukaan edetään. Siinä yhteydessä pohditaan, mitä voidaan toteuttaa nopeasti ja mitä seuraavissa vaiheissa, kertoo Riihimäen kaupunginjohtaja Sami Sulkko.

Hänen mukaansa yhteistyökuvio kytkee kiertotalouden robotiikkakampukseen.

– Pidän tärkeänä myös sitä, että näihin toimintoihin tulee kytkeytymään aika laajasti erilaisia liiketoimintapotentiaaleja, jotka voivat hyödyttää ja houkutella monia yrityksiä. Se voi olla iso ajuri jatkossa, hän lisää.

Riihimäen kaupunki ja Fortum tekevät jo nyt tiivistä yhteistyötä vesihuollossa ja kaukolämmössä. Yhteisenä ilmastotavoitteena on hiilineutraali kaukolämpö vuoteen 2030 mennessä.

Riihimäki hyvä referenssi

Saarimaan mukaan kaupunkireferenssit ovat Fortumille tärkeitä, sillä uusiin kiertotalouslaitoksiin suhtaudutaan usein ensin penseästi ja epäluuloisesti.

Riihimäellä voidaan myös pilotoida erilaisia asioita ja innovaatioita, joita voidaan myöhemmin kaupata muualle.

– Jätteenkäsittelyssä robotiikka on vielä aika alkutekijöissään, hän huomauttaa.

Saarimaa korostaa, että Fortum tarvitsee Riihimäelle koko ajan ja jatkossakin osaavaa työvoimaa. Kiertotalous on sekä nuori että voimakkaasti kasvava ala.

Fortumin kierrätys- ja jäteliiketoiminnan päätoimipaikka muovijalostamoineen sijaitsee entisen Ekokemin alueella. Fortum osti Ekokemin elokuussa 2016. HäSa