Kanta-Häme Hämeenlinna

Franky-kissan liian kireä kaulapanta olikin nippuside - Se koitui lopulta eläimen kohtaloksi

Kissojen Ystävät toivovat, ettei yksikään kissa joutuisi kokemaan samaa kuin Franky.
Franky oli aikuinen kolli, mutta niin huonossa kunnossa, ettei sillä ollut enää voimia. Kuva: Nora Heinonen
Franky oli aikuinen kolli, mutta niin huonossa kunnossa, ettei sillä ollut enää voimia. Kuva: Nora Heinonen/ Kissakoti Kattila

Kissakoti Kattilassa on apea tunnelma.

Musu ja Nessu nukkuvat omissa pedeissään aulan kerrossängyssä ja Ykä-narttu poseeraa linssiluteena kuvaajalle.

Yksi on joukosta kuitenkin poissa. Franky kuoli itsenäisyyspäivänä vaikeisiin vammoihinsa. On ilmeistä, etteivät reppanan munuaiset enää kestäneet.

– Täytyy myöntää, että viikonloppu meni itkien. Kysyn koko ajan itseltäni, että kuinka kukaan ihminen voi olla noin julma, Piia Santama ja Eeva Pylkkänen kertovat.

Arka kissa ei antanut kiinni

Franky vietti kivuliaan ja pelonsekaisen elämänsä Lopen Läyliäisissä. Se oli aikuiseksi kolliksi pieni ja niin arka, että se pötki heti pakoon, kun ihminen yritti lähestyä sitä.

Nora Nieminen huomasi kissan jo vuosia sitten autotallissaan. Talliin on kissanluukku, josta Niemisen kaksi omaa kissaa kulkevat syömään ja juomaan lämpimiin tiloihin.

– Kissalla oli koko ajan kaulapanta. Kiinnitin siihen huomiota, sillä panta tuntui olevan tavattoman tiukalla. Kissa vaikutti kuitenkin hyväkuntoiselta, enkä ajatellut asiaa sen enempää, Nora Nieminen sanoo.

Tänä vuonna kissan käytös muuttui ja se alkoi viihtyä Niemisten tallissa aiempaa tiiviimmin. Kolli piilotteli talvisuojaan siirretyn puutarhakaluston alla piilossa.

Pari viikkoa sitten kissa ei enää lähtenyt karkuun ja alkoi näyttää todella huonokuntoiselta.

– Yritin kysellä kissasta Läyliäisten facebook-ryhmässä, mutta kukaan ei tiennyt mitään. Tuntuu, että lopulta kissasta tuli koko kylän yhteinen asia, Nora Nieminen ihmettelee.

Nora Nieminen yritti pitkään loukuttaa kissaa saadakseen sen hoitoon, mutta se osoittautui todella vaikeaksi. Lopulta Eeva Pylkkänen soitti hänelle Kattilasta ja tarjosi apuaan.

– Sitten kissa meni onneksi loukkuun ja se kuljetettiin Kattilaan, vieläkin järkyttynyt Nora Nieminen sanoo.

Kissojen ystävien nykyinen puheenjohtaja Piia Santama on ollut viisi vuotta Kattilassa vapaaehtoisena. Kissoilla on paljon ystäviä, mutta valitettavasti myös vihollisia.

Kaulassa nippuside koko elämän?

Frankyn kaulapanta paljastui lopulta syvälle kaulaan syöpyneeksi nippusiteeksi. Kissa oli ilmeisesti kantanut nippusidettä kaulassaan koko elämänsä.

– Kissa oli tänne tullessaan todella huonossa kunnossa. Se yritti kyllä syödä, mutta oli loppujen lopuksi niin heikko, ettei siitä tullut oikein mitään, Piia Santama sanoo.

Kissakodin periaatteena on, ettei siellä lopeteta eläimiä, vaan yritetään hoitaa kaikki. Franky oli eläinlääkärin hoidossa, mutta sitä ei onnistuttu enää lukuisista yrityksistä huolimatta pelastamaan.

Lahjoituksia Frankyn hoitoon

Kissapoloisen kohtalo on saanut paljon huomiota yhdistyksen Facebook-sivuilla. Kissan kidutuksesta järkyttyneet ihmiset tekivät lahjoituksia Frankyn hoitokuluihin ja moni ehti tarjota kulkurille kotiakin.

Turhaan ei kukaan lahjoituksia kuitenkaan tehnyt, sillä jäljelle jääneet avustukset käytetään Kattilan kissojen hoitoon.

Kissojen ystävien puheenjohtaja Piia Santama sanoo, että vaikka maailmassa on paljon pahuutta, on myös hyvyyttä. Frankykin sai elämänsä loppumetreillä valtavasti myötätuntoa ja sen kohtalo liikutti monia.

– Toivomme, että Frankyn tarina saisi ihmiset ajattelemaan eläimiä ja niiden hyvinvointia. Myötätunto auttaa meitä kaikkia jaksamaan, Piia Santama huomauttaa.

Lue myös: Hämeenlinnassa tehdään vuosittain noin sata eläinsuojelutarkastusta – Valtakunnallisesti eläinsuojelurikkomukset ovat lisääntyneet rajusti

Päivän lehti

19.1.2020