Kanta-Häme

Frisbeegolf on myös talviurheilua – Ensi syksyksi uusi rata Janakkalaan Lastujärven rantaan

Vain kova pakkanen karsii väkeä frisbeegolfradoilta.
Hämeenlinnan Discaajien Jouni Huusko upottaa putterin koriin. Kisoissa discaajat saattavat kantaa mukanaan jopa 20 erilaista kiekkoa. Kuva: Pekka Rautiainen
Hämeenlinnan Discaajien Jouni Huusko upottaa putterin koriin. Kisoissa discaajat saattavat kantaa mukanaan jopa 20 erilaista kiekkoa. Kuva: Pekka Rautiainen

Frisbeegolf ei ihan ensimmäisenä tule mieleen talviurheilulajeista puhuessa.

Niin vain liitokiekoilla kisailtiin vetisenä sunnuntaina Linnanpuistossa Hämeenlinnan Discaajien järjestämässä Talvisarjassa.

Sixpack, eli kuuden osakilpailun sarja, huipentui finaalitapahtumaan, jossa 12 väylällä mukana oli kaikkiaan 57 pelaajaa. Paria viikkoa aiemmin viidennessä osakilpailussa oli ollut mukana 40 discaajaa.

– Fribaa pelataan nykyään läpi vuoden. Oikeastaan vain 30 asteen pakkanen karsii väkeä radoilta. Silloinkin kisaaja hyytyy aiemmin kuin kiekko, Hämeenlinnan Discaajien puheenjohtaja ja ratamestari Jouni Huusko naurahtaa.

Sunnuntaina huomioon piti ottaa paikoin pääkalloliukas heittoalusta, ja tietysti Linnanpuiston muut ulkoilijat.

Tapahtumassa käytettiinkin tähystäjiä, jotka antoivat luvan heittoon varmistuttuaan ensin, että heittosektorilla ei ollut ketään, keneen frisbee olisi voinut osua.

Kisaväylillä oli mittaa 50–100 metriä.

Maailmanluokan tunnelmaa

Linnanpuiston kisa oli kaikille avoin tapahtuma testata tämän hetken heittokuntonsa.

Frisbeegolfissa sovelletaan golfin sääntöjä, eli rata on tarkoitus kiertää läpi mahdollisimman vähillä heitoilla.

Vaikka holari (hole-in-one) -heittoja ei nähty, niin tunnelma oli paikoin kuin maailmanluokan rahaviheriöillä aina golfkäyttäytymistä myöten.

– Olisitteko hiljaa, en pysty keskittymään, yksi heittoonsa valmistautuva kisailija heitti haastattelun väliin.

Jalo etiketti korostui myös siinä, että esimerkiksi oman 40+ -sarjansa jo ennen sunnuntaita voittanut Huusko antoi väylillä aina vierailevan kilpakumppanin heittää ensin.

Hämeenlinnassa lajin harrastamiseen on satsattu. Viisarissa seuralla on oma 18-väyläinen harjoitusratansa.

– Viime kesänä Viisarissa heitettiin yli 12 000 kierrosta, Huusko kertoo.

Arvokisoista menestystä puolestaan on hakenut seuran ykkösheittäjä, EM-kisojen viides (2016) Marko Hämäläinen.

Suomessa tuhansia kilpailevia jäseniä, naisia murto-osa

Frisbeegolf rantautui Suomeen jo 1980-luvun alussa. Vuonna 2017 Suomen frisbeegolfliitossa oli yli 5 000 kilpailevaa jäsentä, joista naisia liki 500.

– Naisia tosin näkyy kisoissa kovin vähän. Esimerkiksi tässä kisassa oli mukana vain kahdeksan naista. Miehiä on mukana 49, Huusko sanoo.

Huusko kuuluu myös janakkalalaiseen ReTee-frisbeegolfseuraan. Seura suunnittelee uutta 18 väylän rataa Lastujärven rantaan 37 000 euron Leader-rahoituksella.

– Talkootyönä sitä tehdään. Puolet rahasta menee koreihin ja puolet kaivuutöihin. Tavoite on, että rata olisi heittokunnossa ensi syksynä, Huusko sanoo.

Jäsenmäärä molemmissa seuroissa on samaa luokkaa, noin 70. HäSa

Lue myös: Frisbeegolf on hyvän mielen laji, joka kerää tuhansittain uusia harrastajia (HäSa 16.6.2018)