fbpx
Kanta-Häme

Futiksen harrastamisen olot paranevat Hämeenlinnassa – Pullerille saadaan ensi kesäksi toinen tekonurmikenttä "lähes ympärivuotiseen" käyttöön

Rakentaminen alkaa joko syksyllä tai ensi keväänä, mutta pelikunnossa kentän on oltava ensi kesäkuussa.
Tulevan tekonurmikentän paikalla Loimua-areenan vieressä on nyt luonnonnurmikenttä. Kuva: Tomi Vesaharju

Pullerin urheilupuistossa päästään pelaamaan uudelle tekonurmikentälle vajaan vuoden päästä.

Alueen toista ulkona sijaitsevaa tekonurmikenttää yritetään päästä tekemään ensi lokakuussa. Jos maanrakennustyöt eivät ehdi alkuun syksyn aikana, voi urakoitsija aloittaa ne vasta ensi keväänä heti kun sää ja olosuhteet sallivat. Joka tapauksessa uuden jalkapallokentän tulee olla pelikunnossa viimeistään vuoden 2023 kesäkuun alussa.

Kenttä tulee aivan Loimua-areenan viereen, Härkätien reunaan. Paikalla on nyt yksi alueen tavallisista nurmikentistä. Kentän paikka on valittu niin, että se rajoittaisi mahdollisimman vähän luonnonnurmikenttien sijoittumista.

Kenttäinvestoinnin hoitaa kaupungin omistama Hämeenlinnan Liikuntahallit oy, jolta kaupunki vuokraa liikuntatiloja ja ostaa liikuntapalveluja. Kaupunginvaltuusto osoitti viime marraskuussa tämän vuoden talousarvioissaan halliyhtiölle avustuksen, jolla peruskorjataan yksi nurmikenttä. Käytännössä tämä tarkoittaa tekonurmikentän rakentamista.

Lämmitystä ei tule

Tuoreessa hankesuunnitelmassa uutta kenttää perustellaan tarpeella parantaa jalkapalloseurojen harjoittelun olosuhteita muina vuodenaikoina kuin kesäisin. Hämeenlinnan seudulla harrastajia arvioidaan olevan noin 1 500.

Pullerin ensimmäinen, vuonna 2013 valmistunut lämmitettävä tekonurmikenttä maksoi 685 000 euroa . Uuteen kenttään ei lämmitystä tule, mutta sitäkin suunnitellaan hankesuunnitelman mukaan “lähes ympärivuotiseen” harjoitteluun ja pelaamiseen. Siksi materiaalien tulee olla sellaisia, että kenttää voi käyttää “laajasti myös pakkasen puolella”. Kentän pinta täytyy voida pitää sulana sulatusainein, esimerkiksi suolan avulla.

Lumettomana pidettävä kenttä routaantuu huomattavasti syvemmälle kuin lumipeitteen alla talvehtiva kenttä. Siksi rakennuttaja vaatii uudelta kentältä riittävän paksuja päällysrakennekerroksia ja sen tekemistä “lähes routimattomaksi”.

Kentän tulee myös olla niin hyvin valaistu, että sillä voidaan pelata otteluita lähes ympäri vuoden. Valaistuksen ei kuitenkaan tarvitse olla kansainvälisten tai kansallisten ylimpien sarjojen määräysten mukainen.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Pullerin urheilupuistoon jää vielä monta luonnonnurmikenttää. Kuva: Tomi Vesaharju

Pullerin urheilupuistoon jää vielä monta luonnonnurmikenttää. Kuva: Tomi Vesaharju

Täysikokoinen kenttä

Kentästä tulee täysimittainen. Pelialue on 105 metriä pitkä ja 68 metriä leveä, mutta varoalueiden vuoksi tekonurmipinta ulottuu useita metrejä rajojen ulkopuolelle. Kansainvälisissä otteluissa kentän pituus on 100–110 metriä ja leveys 64–75 metriä.

Viime syyskuussa liikuntahalliyhtiön toimitusjohtaja Tuire Pöyhiä kaavaili Hämeen Sanomien haastattelussa , että tekonurmikenttiä mahtuisi Härkätien varteen kolme, Loimua-areenan ja suunnitellun padel-hallin väliin. Rakentamistahti olisi yksi vuodessa, jos resurssit sallivat.

Loimua-areenan puoleisen pitkän sivustan leveimmälle varoalueelle voidaan kiinteiden katsomoiden sijaan sijoittaa siirrettäviä, perävaunuun rakennettuja katsomoita.

Kentän pelialustan tulee olla sopiva kaikenikäisille ja -tasoisille käyttäjille. Jousto-ominaisuuksien pitää säilyä koko tekonurmen elinkaaren ajan ja niiden tulee olla sellaiset, ettei kentän käyttäminen altista rasitusvammoille.

Asennettavan tekonurmen takuun tulee olla voimassa viisi vuotta vastaanottopäivästä.

Teknisen käyttöiän tavoite tekonurmimatolla on 10–15 vuotta.

Kilpailutus käynnissä

Hämeenlinnan Liikuntahallit oy:n hallitus on jo päättänyt kilpailuttaa kentän rakennuttamisen. Lopullinen rakentamispäätös tehdään, kun kustannukset ovat kilpailutuksen jälkeen selvillä ja kun urakoitsija on valittu.

Yhtiö pyytää parhaillaan tarjouksia urakasta. Tarjouksen jättäviltä yrityksiltä tai niiden aliurakoitsijoilta vaaditaan, että ne ovat toteuttaneet kolmen edellisvuoden aikana vähintään kolme FIFA Quality tai FIFA Quality Pro -tasoista täysikokoista jalkapallotekonurmea. Niiden on sijaittava Suomessa tai valtiossa, jossa on vastaavat olosuhteet kuin täällä.

Rakennuttaja eli liikuntahalliyhtiö hankkii uuden kentän valaistuksen kytkentöineen, kuusi valaisinpylvästä jalustoineen ja led-valaisimineen, kentän irtaimiston, jalkapallomaalit, siirrettävät katsomot, tulostaulun ja kulkuaukoille kenkäharjat .

Kentän ympärille tulee niin sanottu kolmilanka-aita, joka on kaksi metriä korkea. Maalien taakse asennetaan 3-metrinen korotus nylonverkosta. Huoltoporttien lisäksi aita varustetaan kuudella pallonhakuaukolla, jotka ovat maalien takana ja kentän pitkillä sivuilla.

Menot