Kanta-Häme

Galleria Arxin seinillä vimmailee kevät

Hämeen nuorten biennaalin 2015 työt ovat vallanneet Galleria Arxin. Hämeenlinnan taiteilijaseuran ja Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Arxin yhteistyönä järjestämän näyttelyn teemana on Kevätkarnevaali.

– Halusimme rohkaista tekijöitä värien käyttöön. Synkistelyä on aikuisten taidepiireissä tarpeeksi, nauraa seuran puheenjohtaja Hannele Tarna.

Näyttelyn juryttanut kuvataiteilija Simo Ripatti joutui tekemään karsintaa kovalla kädellä. Tarjotuista töistä esillä on vain kolmannes, neljännes tekijöistä jäi näyttelyn ulkopuolelle.

– Teokset on valittu siten, että kokonaisuudesta koostuu keväinen tunnelma, ehkä hieman vimmainen. Työt käyvät selkeästi dialogia keskenään, vaikka niissä on käytetty eri tekniikoita ja materiaaleja, sanoo Ripatti.

Biennaalin taiteilijat ovat syntyneet vuosina 1979–1995.

– Nuorin töitään tarjonnut oli 13-vuotias. Hänelle jouduimme valitettavasti sanomaan, että palataan asiaan kahden vuoden kuluttua, kertoo näyttelysihteeri Marjaleena Etula.

Koululaisille työpajoja

Näyttelyyn valitut taiteilijat ovat Lauri Ahtiainen (Forssa), Piela Auvinen (Hattula), Jaakko Hiltunen (Hämeenlinna), Anni Honkajuuri (Hämeenlinna), Ida Immonen (Heinola), Marjaana Koskivuori (Hattula), Kari Laurila ((Hattula), Piia Lieste (Hämeenlinna), Jaana Niemelä (Hämeenlinna), Elina Salonen (Hämeenlinna), Juuso Suuronen (Hämeenlinna), Sara Suomi (Hämeenlinna), Minttu Saarinen (Hämeenlinna) ja Viivi Vikman (Forssa).

Perinteinen näyttelystipendi menee tänä vuonna hämeenlinnalaiselle Riitta Kopralle. Hän saa yksityisnäyttelyn Galleria Arxiin ensi keväänä. Biennaalissa Kopralta on esillä videoteos, pronssiteos ja öljyvärityö.

– Kopralla on selkeä käsiala. Hänen yksityisnäyttelystään tulee varmasti mielenkiintoinen, sanoo Ripatti.

Hämeen nuorten biennaali aktivoi myös paikallisia koululaisia. Taiteen edistämiskeskus myönsi Hämeenlinnan taiteilijaseuralle lasten ja nuorten kulttuurin erityisavustuksen.

– Järjestämme sillä rahalla työpajoja näyttelyn aikana, kertoo Tarna. (HäSa)

Kevätkarnevaali Galleria Arxissa 24. huhtikuuta asti. Näyttely avoinna ti, to ja pe kello 9–17, ke kello 12–20, la–ma sekä pitkäperjantaina suljettu. Vapaa pääsy.

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic