Kanta-Häme

Gallup: Joulumerkin hintaa ei vielä pidetä pahana – Joulutervehdysten saajien määrää karsivat muut syyt

Perinteisiä joulutervehdyksiä lähetetään edelleen, vaikka joulumerkin hinta on noussut vuosittain. Postin tuomaa tervehdystä arvostetaan enemmän kuin esimerkiksi tekstiviestitse lähetettyä joulun toivotusta.
Laura Airaksinen (oik.) arvostaa itse tehtyjä tai valokuvallisia joulukortteja. Anu Vaaraniemen mukaan myös valmiista korteista löytyy kauniita kuvia.

Suomalaiset lähettävät edelleen innokkaasti perinteisiä joulukortteja, vaikka joulun ikimerkki on kallistunut vuosi vuodelta. Perinteisten joulukorttien lähettämisinnossa on silti ollut nähtävissä hiipumista.

Kiersimme kysymässä Hämeenlinnan kauppakeskuksen kävijöiltä, lähettävätkö he vielä perinteisiä joulukortteja ja vaikuttaako joulumerkin kallistuminen heidän lähettämiensä sekä saatujen joulukorttien määrään.

Kortti-ihmiseksi itseään kuvaileva Eve Makkonen kertoo, ettei postimerkin hinta vaikuta juurikaan hänen joulukorttiensa lähettämiseen. Makkonen on harmissaan, että korttien lähettämisen perinne on Suomessa hiipunut muun muassa Whatsapp-viestien myötä.

– Parhaimmillaan olemme lähettäneet jouluisin 20–30 korttia, nykyisin vain noin kymmenen. Kun muutkaan eivät lähetä kortteja, niin ei tule yksinkään lähetettyä, Makkonen kertoo.

Makkonen muistaa perinteisellä kortilla erityisesti vanhuksia ja yksineläviä tuttujaan.

– Koen, että juuri heille on tärkeää lähettää kortti.

Kristiina Suhonen ei pidä yli euron hintaista joulumerkkiä vielä järkyttävän hintaisena. Suhonen lähettää noin 25 joulukorttia, jos aikaa on.

– Olen päättänyt, että joulukortit ovat yksi asia, josta en jaksa joulun alla stressata. Jos on aikaa, niin lähetän, Suhonen sanoo.

Suhosen perheen saamien joulukorttien määrä on vuosittain vähentynyt. Se, että joku muistaa heidän perhettään perinteisellä tervehdyksellä, lämmittää kuitenkin aina mieltä ja tuntuu hyvältä.

Laura Airaksinen ja Anu Vaaraniemi lähettävät hekin vielä perinteisiä joulukortteja, kumpikin vuosittain parisenkymmentä kappaletta.

– Yllätyin, että arkillinen merkkejä oli niin kallis, Airaksinen sanoo.

Jos joulumerkin hinta tästä vielä nousee, aikoo Vaaraniemi vähentää lähetettävien korttien määrää.

– Meillä korttien lähettäminen on lisääntynyt perheellistymisen vuoksi, Airaksinen kertoo.

Joulukortti on Vaaraniemen mukaan persoonallisempi kuin tekstiviestitervehdys.

– Kortti on kiva saada, varsinkin jos lähettäjä on ajatuksella miettinyt tekstiä ja kortin kuvaa, hän kiittelee.

Johanna Koivula aikoo ilahduttaa tänä jouluna noin 20 ystäväänsä ja tuttavaansa Postin kuljettamalla joulutervehdyksellä.

Koivulan mukaan merkin hinnalla eri juurikaan ole vaikutusta korttien lähetysintoon.

– Lähetän kortteja eri systeemillä. Joskus haluan yllättää ihmisen, joka ei osaa odottaa minulta korttia. Tällainen henkilö on saattanut sanoa minulle jotain ystävällistä tai esimerkiksi auttanut jossain asiassa.

Myös Koivula saa kortteja henkilöiltä, joilta ei niitä ole osannut odottaa. HäSa

Joulukortit

Määräaikaan mennessä postitetut joulutervehdykset ehtivät perille jouluksi.

Joulukortit voi lähettää joulun ikimerkillä (1,05 €) kesiviikkona 12.12. kello 24 mennessä.

Posti suosittelee punaisen postituskuoren käyttöä.

Tavallisella kotimaan ikimerkillä (1,50 €) kortit ehtivät jouluksi, jos ne lähetetään viimeistään 19.12.

Kortit ja kirjeet Pohjoismaihin tulee lähettää viimeistään 16.12. Eurooppaan 14.12. Yhdysvaltoihin ja Kanadaan 9.12. mennessä.

Kortit määrinä

Joulu on Postin suurinta korttisesonkiaikaa.

Vuonna 2017 Posti kuljetti joulutervehdyksiä yli 26 miljoonaa kappaletta ja vuonna 2015 yli 30 miljoonaa kappaletta.

Joulumerkin hinta on noussut vuosittain. Esimerkiksi viime vuonna joulumerkki maksoi 95 senttiä, kun vuonna 2008 joulumerkin sai 60 sentillä.

Posti on julkaissut joulutervehdyksiin tarkoitettuja joulumerkkejä vuodesta 1973 lähtien.

Päivän lehti

9.7.2020