Kanta-Häme

Gluteenittomat herkut ovat kysyttyjä

Gluteenittomia herkkuja ja ruokia kysytään kahviloissa ja ravintoloissa entistä enemmän.

– Gluteenittomien tuotteiden kysyntä on kasvanut selvästi, hämeenlinnalaisen Laurell Oy:n toimitusjohtaja Heikki Kokko kiteyttää.

Laurellin kahviloissa gluteenittomat tuotteet on merkitty selkeästi kirjaimella G, vastaavasti esimerkiksi laktoosittomat tuotteet on merkitty kirjaimella L.

Keliakialiitto tarjoaa kahviloille ja ravintoloille nyt uutta gluteenittoman palvelun merkkiä. Merkki on luvanvarainen ja sen käyttöoikeuden myöntää Keliakialiitto. Koska merkki on uusi, ei Suomessa vielä ole merkin käyttöoikeuden saaneita yrityksiä.

– Merkki on jo herättänyt kiinnostusta, Keliakialiiton toiminnanjohtaja Leila Kekkonen kertoo.

Keliakialiitto perustelee merkin tarvetta sillä, että merkki kertoo ravintolan tai kahvilan tarjoavan luotettavasti gluteenittomia annoksia. Vastaava merkki on jo käytössä useissa Euroopan maissa. Kotimaisen merkin Keliakialiitto kehitti yhteistyössä ravintola- ja kahvila-alan toimijoiden kanssa.

Kahvilan tai ravintolan ovessa merkki kertoo tulijalle heti, että merkin käyttöoikeuden saanut paikka haluaa huomioida erikoisruokavalioasiakkaansa.

– Merkki on yritykselle tapa erottua, ja kertoa, että me haluamme panostaa erikoisruokavalioasiakkaisiin, Leila Kekkonen sanoo.

Keliakialiitto on myöntänyt vastaavaa gluteenittomuudesta kertovaa merkkiä pakatuille elintarvikkeille jo yli kymmenen vuoden ajan.

Gluteenitonta ruokavaliota noudattavat keliaakikot ja vilja-allergiset. On myös muita sairauksia, joita poteva kokee voivansa paremmin syödessään gluteenitonta ruokaa. HÄSA

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic