Kanta-Häme

Golf-diplomatiaa

– Suomen luonto on Jumalan lahja. Suojelette sitä hyvin, ja tätä mallia meidän kaikkien pitäisi seurata, toteaa Intian suurlähettiläs Aladiyan Manickam.

Luonnonsuojelu ja ympäristöystävällinen teknologia olivat muutamia teemoja, joita ei-eurooppalaisten maiden suurlähettiläät nostivat esille keskiviikkona Hämeenlinnassa. Tawast Golfin viheriöt toimivat diplomatian pelikenttänä, kun ulkoministeriö järjesti perinteisen suurlähettiläiden golf-ottelun.

Intian suurlähettilään lisäksi Hämeenlinnassa vierailivat Brasilian, Etelä-Korean, Vietnamin, Thaimaan ja Indonesian korkeimmat valtiolliset edustajat Suomessa.

Golf on näemmä korvannut pöytätenniksen.

Erilainen porttiteoria

Suurlähettiläät korostivat keskusteluissaan sitä, että hyvät suhteet ovat maiden toimivien kaupankäynnin edellytykset. Aihe on luonnollinen, sillä suurlähettiläiden yhtenä tehtävänä on toimia kotimaidensa promoottoreina ja vienninedistäjinä.

Kaikilta viesti oli sama: Suomen pitäisi katsoa Eurooppaa pidemmälle, jos haluavat kasvua. Siinä, missä EU:n alueella talous on ollut liki nollakasvussa, Itä-Aasian maiden talouskasvu on ollut hurjaa.

– Tämä olisi hyvä tilaisuus eurooppalaisille katsoa itään päin. Esimerkiksi Indonesian talouskasvu oli viime vuonna yli 5 prosenttia, ja maassa on 250 miljoonaa ihmistä. Siellä on aika hyvät markkinat, Indonesian suurlähettiläs Elias Ginting sanoo.

Suomalaisyritykset ovat jo pitkään olleet Aasian markkinoilla, mutta kasvavaa kysyntää tulee olemaan suomalaiselle ympäristöteknologialle. Talouskasvun tuottamia päästöjä halutaan saada kuriin.

Suomesta etäällä olevat maat näkevät valtion myös porttina, tulosuunnasta katsottuna, joko Venäjään ja Aasiaan tai Eurooppaan.

– Kun katsoo kartasta, niin Suomi on meitä lähinnä oleva EU-valtio. Suomi toimii eräänlaisena porttina Eurooppaan, Etelä-Korean suurlähettiläs Chang Donghee kertoo.

– Olisi olennaista saada suora lentoyhteys Brasiliasta Helsinkiin. Suomalaiset osaavat käsitellä venäläisiä, ja brasilialaisia yrityksiä kiinnostaa Venäjä, suurlähettiläs Norton Rapesta Brasiliasta toteaa.

Pohjois-Korea huolestuttaa

Kaupankäynnin ja talouden lisäksi puhetta syntyi kansainvälisistä konflikteista. Eurooppalaisten silmätikkuna ollut Ukrainan kriisi on kuitenkin etäinen huoli.

– Intia on hyvissä suhteissa EU:hun, Venäjään ja Kiinaan. Emme näe asioita suorana uhkana, mutta toivomme, että osapuolet voisivat keskustellen selvittää erimielisyytensä, Intian Aladiyan Manickam sanoo.

Sitä enemmän Itä-Aasiassa katsotaankin heitä läheisiin kriiseihin. Etelä-Kiinan meren rajakiistat saivat uutta kipinää toukokuussa etenkin Vietnamissa, kun kiinalainen ja vietnamilainen alus törmäsi yhteen merialueella, jonka molemmat osapuolet katsovat kuuluvan toisilleen.

– Tilanne on yhä erittäin jännittynyt. Alueen laivareitit eivät vielä ole turvallisia, Vietnamin suurlähettiläs Bui Van Khoa sanoo.

Etelä-Korean Chang Donghee pitää puolestaan pohjoisnaapurinsa ydinaseohjelmaa vaarana, johon ei pidä suhtautua pelkkänä uhitteluna.

– Pohjois-Korea on arvaamaton. Heidän ydinaseohjelmansa on suurin uhka Aasian ja koko maailman turvallisuudelle. Meidän pitää luoda politiikkaa, joka perustuu luottamukseen. Ilman luottamusta sopimukset ovat turhia, hän sanoo.

Jalkapallokin yhdistää

Golf-peliä ennen täytyy kuitenkin kysyä: mitä me pohjoiset suomalaiset voimme oppia muilta?

– Täytyy sanoa, että maastamme tiedetään täällä vähän. Tietoisuutta olisi hyvä lisätä, toteaa Indonesian Elias Ginting.

Diplomatialla on myös golfin lisäksi toinen kieli, nimittäin jalkapallo. Näin jalkapallon maailmanmestaruuskisojen alla isäntämaan suurlähettiläs Rapesta muistuttaa, että potkupallo on yhteinen kieli myös kansainvälisissä suhteissa.

– Olemme pelanneet ystävyysotteluja useassa maassa, jotta suhteet paranisivat. Jalkapallo on helppo, koska siitä pitävät kaikki, Rapesta kertoo.

(HäSa)