Kanta-Häme

Golfkentällä on kivinen tie Oittiin

Hausjärven Oitissa ei golfkentän rakentaminen ole sujunut kivutta. Ajatus kentästä syntyi vuonna 2005, mutta toistaiseksi paikalla ei viheriöitä näy.

Edistystä on silti taas tapahtunut. Puusto on hakattu loka- ja marraskuussa ja parkkipaikka on pohjustettu. Tällä hetkellä kerätään täyttömaata paikalle.

– 8 vuotta olemme eläneet vuoroin murheen alhossa ja vuoroin aallonharjalla, kuvailee Draiv’in Golf and Country Clubin hallituksen puheenjohtaja Antti Häti.

Suunnitelmat kentästä ovat kastelujärjestelmiä myöten aivan valmiit. Tällä hetkellä painiskellaan vielä rahoituksen kanssa.

Vuoden 2014 loppuun mennessä kentällä piti olla 9 reikää pelattavana, mutta Häti arvelee, että se voi toteutua aikaisintaan kesällä 2015.

– Lyöntiharjoitusalue pyritään saamaan auki ensi kesäksi. Maamassa sille alkaa olla jo kasassa, hän kertoo.

Kiinnostusta itärajan takaa

Perustajaosakkaat rahoittavat hankkeesta osan. Antti Hätin lisäksi heihin kuuluvat Kari Halonen, Petri Pyyhtiä ja Heikki Häti. Sopimukseen on tulossa myös viides taho, joka on yhtiö. Sen nimeä ei kuitenkaan haluta julkisuuteen, ennen kuin se lukee virallisissa papereissa. Esisopimus asiasta on jo olemassa.

Rahoitusta saadaan myös vapaa-ajanasuntojen tonttikaupasta ja golf-osakkeista. Osakekauppaa haittaa kuitenkin se, ettei rakentamista ole vielä saatu käyntiin.

– Osakkeita on myyty noin 80, ja ennakkovarauksia on reilulle sadalle osakkeelle, sanoo Häti.

Alueelle on tulossa 92 mökkitonttia, joista 3 on jo myyty. Ensimmäistä mallirakennusta aletaan näillä näkymin pystyttää elo–syyskuussa.

Mökkirakentamiseen on ehdoteltu yhteistyötä monelta suunnalta. Paljon kiinnostusta löytyy myös itärajan takaa.

– Venäjältä on ehdotettu, että alueelle haluttaisiin rakentaa pieni hotelli ja kylpylä, kertoo Häti.

Kenttiä voi testata simulaattorissa

Esteitä golfkentän tielle ovat tuottaneet niin maailman taloustilanne, kuin paperisodan pitkittyminenkin.

– Välillä tuntuu, että aina kun tulee harppaus eteenpäin, saa parin päivän päästä lekalla otsaan, kuvailee Häti.

Usko on silti riittänyt ja periksi ei aiota antaa.

– Jatkuvasti on tullut signaaleja siitä, että meidän halutaan toteuttavan tämän. Hausjärven kunta, pelaajat ja yksityiset tahot haluavat kaikki, että kenttä tulee.

Kokonaisuudessaan hankkeen arvo on 100 miljoonaa euroa.

Vaikka kentät eivät ole vielä kunnossa, voi niiden pelaamista silti jo kokeilla.

Yrityksen yhteistyökumppanilla on ollut Karan sisäharjoitushalli toiminnassa jo neljä vuotta. Siellä on myös talvesta lähtien voinut testata Oittiin tulevan kentän virtuaalista simulaattoria.

– Ensimmäisessä testiversiossa tosin oli sellainen virhe, että Puujoen takaa aukesivat aavat merinäköalat Hämeenlinnan suuntaan, kertoo Häti.

Käyttäjiä pitäisi löytyä

Antti Häti tutustui golfiin jo 1970-luvulla, joten hän on nähnyt pitkään lajin kehitystä. Elitismi pelin ympäriltä on vähentynyt jatkuvasti. Golfia käytetään nykyisin yhä enemmän yritysten asiakassuhteiden hoitoon.

Uskotko, että asiakkaita riittää vielä uudelle golf-kentälle, kun lähiseuduilla niitä on jo yllin kyllin?

– Riittää hyvinkin. Golfilla on noin 150 000 harrastajaa. Kenttiä on Suomessa noin 120. Varsinkin pääkaupunkiseudulla ja valtateiden varsilla sijaitsevat kentän ovat aivan täynnä. Pelikulttuuri on viime vuosina muuttunut niin, että ei pelata samaa kenttää, vaan kierretään eri kenttiä.

Draiv’in Golf and Countryn suunnitelmiin kuuluukin yhteistyö muiden alan toimijoiden kanssa. Kimppatarjoukset ovat suunnitelmissa. Hätin mukaan eri kentät eivät nykyään kilpaile keskenään, vaan toimivat pikemminkin tiimeinä yhdessä.

Golfin lisäksi Oittiin aiotaan koota yhteen erilaisia lähialueiden vapaa-ajan palveluja, joita lomailijat voivat hyödyntää. (HäSa)

Päivän lehti

5.6.2020