Kanta-Häme

Goodman lisää kauppaa

Kauppakeskus Goodmanin uskotaan kasvattavan Hämeenlinnan kauppaa. Kauppakeskus on tuonut Hämeenlinnaan useita uusia myymälöitä, mutta uusien liikkeiden osuudesta ja niiden työllistämisestä on vain arvioita.

– Lähes puolet kauppakeskuksen liikkeistä on uusia toimijoita Hämeenlinnassa, NCC:n projektinjohtaja Markus Salmela sanoo.

Hämeenlinnassa uusia Goodmanin liikkeitä ovat muun muassa Marks & Spencer, Clas Ohlson, Bik Bok, Carlings, Change, Clips, Glitter, Mario, Minetti ja Mobila Electronics. Hämeenlinnan vanha Anttila-tavaratalo lakkautettiin, kun kauppakeskuksen rakentamisesta tehtiin sopimukset.

Monet Hämeenlinnan vanhatkin myymälät ovat laajentuneet ja uusineet valikoimiaan, kun ne ovat muuttaneet Goodmaniin.

300-400…työpaikkaa

Goodmanin liikkeet työllistävät 300–400 työntekijää. Kauppakeskusjohtaja Eeva Jauro uskoo, että avajaisissa myymälät työllistävät vieläkin enemmän väkeä. Hän ei uskalla arvioida, kuinka monta uutta työntekijää kauppakeskus työllistää Hämeenlinnassa.

– Tavoitteena on 6,5 miljoonaa asiakasta vuodessa. Kauppakeskuksen myyntitavoite on 78 miljoonaa euroa.

Goodmanin tavoitteet ovat kovat. Kauppakeskuksessa on käytävä keskimäärin 18 000 ihmistä päivässä, vaikka se on avoinna seitsemänä päivänä viikossa. Sen 600 autopaikkaa ovat kovassa käytössä, vaikka vain osa asiakkaista saapuisi paikalle omalla autolla.

Asiakkaat aiotaan hankkia pääasiassa Hämeenlinnan seudulta. Jauro muistuttaa, että kauppakeskuksen vaikutuspiirissä on 136 000-140 000 asukasta.

– Hämeenlinnan alueelta on virrannut paljon kauppaa muualle.

Asiakkaiksi houkutellaan kuitenkin myös kolmostien kulkijoita. Moottoritien varteen Hämeenlinnan keskustan pohjois- ja eteläpuolille pystytetään mainostaulut, jotta Goodman ei tule liian yllättäen vastaan.

– Sijaintihan on aivan huikea. Moottoritiellä liikkuu 27 000 ajoneuvoa vuorokaudessa.

150 miljoonan…rakennushanke

Goodmaniin on myös sijoitettu paljon rahaa. Projektinjohtaja Salmela sanoo, että kauppakeskuksen ja neljän kerrostalon kustannukset ovat noin 150 miljoonaa euroa. Hämeenlinnan kaupunki sijoitti samalla 14 miljoonaa euroa kunnallistekniikan uudistamiseen.

Keva osti Goodmanin kiinteistösijoitukseksi NCC rakennusliikkeeltä.

– Kauppahinta on noin 100 miljoonaa euroa. Sen tarkempaa lukua ei anneta, Kevan rakennuspäällikkö Matti Heino ilmoittaa.

Kaupan yllä leijuu myös synkkiä pilviä, vaikka uusia kauppakeskuksia yhä avataan. Viimeksi keskiviikkona ilmoitettiin, että Stockmann-konserniin kuuluvassa Seppälässä aloitetaan yt-neuvottelut. Seppälän myymälä tulee myös Goodmaniin. Kesko taas on kertonut harkitsevansa Anttila-ketjun myyntiä.

Goodmanin myymälätiloista viisi prosenttia on yhä ilman vuokralaisia. Vapaisiin tiloihin ei liity erityisiä piirteitä eikä niiden osuus ole tavattoman suuri. Kauppakeskusten on kuitenkin pidettävä kiinni kaupoista myös vuokrasopimusten umpeutuessa.

– Tilat on vuokrattu keskimäärin viiden vuoden sopimuksilla. Kaupan alalla vain isoimmista tiloista tehdään kymmenen vuoden vuokrasopimukset, Heino kertoo. (HäSa)