Kanta-Häme

Goodmaniin ajetaan Kaivokadulta

Goodmanin kauppakeskukseen moottoritien katteelle Hämeenlinnassa lasketaan tulevan 6,5 miljoonaa kävijää vuodessa. Lokakuun lopussa avattava keskus on Suomen 20 suurimman joukossa.

Karkeasti arvioiden kävijämäärä merkitsee noin viiden tuhannen henkilöauton liikennettä jokaisena kauppapäivänä, jos autossa on keskimäärin kaksi ihmistä. Toisen puolen kävijöistä oletetaan saapuvan jalkaisin.

Rakennuttajan NCC:n projektijohtaja Markus Salmela kertoo, että katteella on noin 750 parkkipaikkaa, joista 150 on varattu keskuksen kerrostalojen asukkaille.

Jokaiselle muulle parkkipaikalle kauppakeskuksen asiakkaat pysäköivät kymmenkunta kertaa päivässä. Asiakkaiden lasketaan viipyvän kauppakeskuksessa keskimäärin tunnin verran.

Parkkitasoja keskuksessa on kaksi. Kummallekin asiakkaat ajavat Kaivokadulta Palokunnankadun risteyksen kohdalla olevasta portista, josta myös poistutaan.

Pysäköinnin pääosa on alatasolla, jossa on yli 500 parkkipaikkaa. Ylätasolla on 250 paikkaa. Autoilijan pitää sisään ajaessaan valita, kummalle tasolle menee. Talon sisällä kerrosta ei voi vaihtaa.

Kauppakeskuksen pysäköintilaitoksen alatasolle on pääsy myös viereisen Kaivoparkin pysäköintitalon alatason sisäänajoa vastapäätä.

Huoltoajo Eureninkadulta

Huoltoliikenne on keskitetty moottoritien länsipuolelle Eureninkadulle. Lastauspiha on kauppakeskuksen sisällä ovien takana, ja sinne ajetaan aina etelän suunnasta. Jakeluautot ja rekat poistuvat lastauspihalta pohjoisen suuntaan.

Salmelan mukaan lastauspihalla on tilaa yhdelle täysikokoiselle rekalle ja kolmelle jakeluautolle. Lisäksi on yksi jakeluauton odotuspaikka ja tilapäiskäyttöön toinenkin paikka, jossa voi odottaa kuormaus- ja purkuvuoroa.

Tavaraliikennettä on laskettu tulevan keskukseen päivittäin 70 autoa, jotka viipyvät keskimäärin 15 minuuttia lastauspihalla. Kun huoltoliikenteelle on varattu 11 tuntia päivässä, liikenne pitää aikatauluttaa ruuhkien estämiseksi.

Lasketulla liikennemäärällä ja lastausajoilla lastauspihan käyttöaste on 60 prosenttia, joten kasvuvaraa on. Lastauspihalla on myös kolme jätepuristinta sekä pienempiä jäteastioita.

Kauppakeskuksen ja Kaivokadun varren asuintalojen väliin jäävä Kauppakuja on jalankulku- ja pyöräilyväylä. Se on myös pelastustie, joka on tarkoitettu hälytysajoneuvoille.

Bussipysäkit ovat Turuntien sillalla kadun molemmin puolin. Sillan kupeessa kadun etelälaidalla on myös taksien pysähtymispaikka.

Jalankulkijat pääsevät keskukseen pohjoisesta Raatihuoneenkadun päästä, etelästä Paasikiventieltä sekä Eteläkadun suunnasta. Polkupyörille on telineet kauppakeskuksen etelä- ja pohjoispäädyissä sisäänkäyntien tuntumassa. (HäSa)

 

 

Päivän lehti

4.6.2020