Kanta-Häme

Goodmanin aurinkovoimala toimii jo täyttä päätä

Aurinkopaneelit nostettiin Goodmanin katolle heinäkuun alussa. Käyttöön ne otettiin elokuun puolivälissä. Arkistokuva: Pekka Rautiainen

Kauppakeskus Goodmanille rakennettu aurinkovoimala on ollut toiminnassa noin kuukauden päivät.

– Aurinkovoimalaa saatiin käyttöön elokuun puolessa välissä ja jo heti ensimmäisen kuukauden aikana voimala tuotti sähköä 29 MWh, eli enemmän kuin mikä on yhden keskikokoisen omakotitalon vuotuinen sähkönkulutus. Toivomme siis aurinkoisten päivien jatkuvan vielä pitkälle syksyyn, kertoo kauppakeskusjohtaja Eeva Jauro.

Goodmanin voimalaa on tituleerattu yhdeksi Suomen suurimmista aurinkovoimaloista. Voimalan toimitti suomalainen Solnet Green Energy, joka on erikoistunut isojen aurinkovoimaloiden toimituksiin.

Goodmanin katolle asennettiin lähes 2000 paneelia ja näin voimalan nimellisteho on 587 kWp. Älykästä voimalaa optimoidaan paneelitasolla, jonka etuina ovat suurempi sähkön tuotanto sekä pienet elinkaarikustannukset.

– Paneelitasolla optimoitu voimala pääsee täällä oikeuksiinsa, sillä katot ovat eri tasoissa ja varjostuksia on runsaasti. Julkisissa kohteissa myös turvallisuuden merkitys korostuu. Solnetin voimalan palo- ja sähköturvaominaisuudet ovat markkinoiden parhaat. Katto saadaan tarvittaessa helposti ja nopeasti jännitteettömäksi, kertoo Solnetin myyntipäällikkö Antti Tilamaa.

Voimalan tuottamaa sähköä ohjautuu pääasiassa ilmanvaihdon, ilmanvaihdon kautta tehtävän lämmityksen sekä jäähdytyksen kuluttamaan ostettavan sähköenergian pienentämiseen.