Kanta-Häme

Goodmanin kainalossa

– Eihän meillä ole tarkoituksenakaan myydä kaikille kaikkea, sanoo My Miloun yrittäjä Mari Huhtamäki ja hymyilee aurinkoisesti.

Reilu vuosi sitten Huhtamäki etsi sopivaa liiketilaa Hämeenlinnasta.

Huhtamäki mietti torin ympäristöä ja kävi neuvotteluja myös Goodmanin kanssa, mutta päätyi kuitenkin vuokralaiseksi 1970-luvulla rakennettuun kauppakeskus Tavastilaan tämän vuoden helmikuussa.

– Tavastilan sijaintihan on aivan loistava, nimenomaan myös Goodmanin ansiosta. Itse rakennus kaipaisi silti jonkinlaista kasvojakohotusta. Siten voisimme olla entistä varteenotettavampi kilpailija.

Huhtamäki kokee, että remontoituna Tavastila edustaisi paremmin vuokralaisiaan. Tarkoitus on nimittäin houkutella Goodmanin kainaloon nimenomaan erikoisliikkeitä, jotka puolestaan houkuttaisivat katteella asioivia.

Tori ei hevillä hiljene

Keskustan yrittäjät eivät näe uutta kauppakeskusta mörkönä, joka kaappaa koko kaupungin markkinat itselleen.

Keskustalossa toimivien yritysten kaupankäyntiin Goodman ei ainakaan toistaiseksi ole vaikuttanut suuntaan tai toiseen, uskoooo kauppiasyhdistyksen puheenjohtaja, optikko Ismo Kivinen.

– Koko keskustan kannalta näen asiakasmäärien lisääntymisen ehdottomasti hyvänä asiana. Se, miten torin ympäristöä kehitetään, jääkin sitten päättäjien vastuulle.

Uuden kauppakeskuksen nurjat puolet näkyvät voimakkaimmin Reskalla. Esimerkiksi kauppakeskus Linnassa toimii tällä hetkellä ainoastaan kourallinen yrityksiä.

Linnan kauppiasyhdistyksen puheenjohtaja Ollipekka Laine uskoisi Reskankin hyötyvän eniten siitä, mikäli Linna siivutettaisiin useiksi, pieniksi vuokraliiketiloiksi.

– Siinä asiassa ovat vain meidän yrittäjien kädet aika lailla sidotut.

Vuokratilojen mahdollinen uudelleenjärjestäminen on kauppakeskuksen omistajatahon vastuulla. Entisen Sokoksen tilan, eli korttelin keskikohdan, omistaa Amplion Asset Management-niminen rahoitusyhtiö. Rahoitusyhtiön omistama siivu on ollut myynnissä jo jonkin aikaa.

– Iso liiketila vaatisi yhden päävuokralaisen, joka rohkaisisi Linnaan mukanaan muitakin yrittäjiä, Laine sanoo.

Enää ei tarvitse lähteä Ideaparkiin

Mari Huhtamäen mielestä Goodman on tuonut kaupungin länsipuolelle ”positiivista pöhinää”.

Samaa mieltä on niinikään Tavastilassa toimivan Geminassa työskentelevä Annukka Nurminen, vaikka kauppa on käynytkin tänä syksynä hiljaisenlaisesti.

– Katselijoita ja pienten ostosten tekijöitä riittää, mutta hyvä, että edes heitä, Nurminen tuumaa.

Naapurissa alusvaateliike Sirossa työskentelevä Jenna Juurinen taas kertoo, että mainostaminen Goodmanissa avajaisviikonloppuna toi heille täysin uusia, hämeenlinnalaisia asiakkaita.

– Aiemmin nuoret kävivät ostoksilla ketjuliikkeissä Hyvinkään Willassa tai Lempäälän Ideaparkissa. Ehkä nyt, kun nuoret voivat ostaa vaatteensa Hämeenlinnassa, myös heidän vanhempansa jäävät tänne ostoksille. (HäSa)