Kanta-Häme

Goodmanissa ainutlaatuinen harjoitus

Tunnelma kauppakeskus Goodmanin kulmilla oli helatorstaiaamuna epätodellinen. Ulkokaiuttimien kuulutuksen mukaan tilanne oli ohi ja palaaminen takaisin kauppakeskukseen turvallista.

Tulliaukolta puuttuivat asiakasjoukot. Ilmassa ei leijunut savunhajua. Kauppakeskus ei ollut vielä edes auki.

– Meille on tärkeää, että kaikki kokevat Goodmanin turvallisena paikkana sekä asioida että olla töissä. Kello seitsemän aloitimme paloharjoituksilla, sanoi sivuoven avaamaan tullut kauppakeskusjohtaja Eeva Jauro.

Goodmanissa järjestettiin koko aamupäivän kestänyt yksityisen turva-alan kriisijohtamisharjoitus, jonka tavoitteena on lisätä kauppakeskuksen valmiutta toimia poikkeavissa tilanteissa.

– Perinteisesti Suomessa on keskitytty paloharjoituksiin. Nyt kouluissa, sairaaloissa ja kauppakeskuksissa on alettu kiinnittää huomiota uhkaavien henkilöiden kohtaamiseen, kertoi harjoituksen johtaja, kouluttaja Pasi Laine.

Ainutlaatuiseksi harjoituksen teki sen moniammatillisuus. Kauppakeskuksessa työskentelevien järjestyksenvalvojien lisäksi paikalla oli kaksi paikallista poliisia, yhdeksän palomiestä, joukko kohdehenkilöitä sekä liikkeiden työntekijöitä.

– Suomessa kriisijohtamisharjoitusta ei ole aikaisemmin järjestetty tässä mittakaavassa. Meillä on ensimmäistä kertaa koko komppania paikalla. Suunnitteluvaiheessa mukana oli myös lakiasioihin perehtynyt juristi, sanoi Laine.

Harjoitusten edetessä Alkon työntekijää uhattiin leikkiaseella ja -puukolla. Anttilassa harjoiteltiin, kuinka myyjä saa apua näpistelijän perään. Ensimmäisen kerroksen käytävällä valvojat pysäyttivät miehen ja tutkivat hänen taskunsa.

– Huumaavien aineiden välittäminen ei ole välttämättä iso ongelma Goodmanissa, mutta harjoittelemme järjestyksenvalvojien kanssa välittäjien tunnistamista, kiinniottamista ja aineiden takavarikointia, selitti Laine.

Pommi- ja sabotaasitilanteita käytiin harjoituksessa läpi vain teoriatasolla, sillä Suomessa terroriuhan yleiskuva on Laineen mukaan ”aika rauhallinen”.

Kaikesta harjoitukseen liittyvästä sen johtajalla ei ole lupaa edes puhua.

– Voimankäyttöliikkeitä voimme näyttää, mutta taktiikkapuoli on määrätty laissa salaiseksi.

Laineen mukaan isona, kulmikkaana ja moottoritien ylittävänä rakennuksena Goodman on kriisijohtamisen kannalta ainutkertainen ja haastavakin paikka.

– Näiden harjoitusten kautta lisäämme kohteen tunnettuutta myös viranomaisten keskuudessa.

Vastaavia harjoituksia muissa kohteissa Pasi Laineella tulee riittämään. Eduskunta hyväksyi aikaisemmin keväällä uuden lain yksityisistä turvapalveluista, joka lisää merkittävästi yksityisen turva-alatoimijan valtuuksia.

–Lainsäädäntö on kehittynyt valtavasti. Ns. järjestysmieskurssi kesti 90-luvulla päivän. Nykyisin järjestyksenvalvojakoulutukset kestävät neljä päivää ja ensi vuodenvaihteesta lähtien viisi. HÄSA

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic