Kanta-Häme

Googlet sun muut Skypet haltuun

On aamupäivä. Pentti Sulonen, 90, näppäilee verkkaisesti salasanaa upouuteen tietokoneeseen Mainio Vireen hoivakodissa Hämeenlinnan Papinniityssä.

Yhteys on hidas, ja Sulonen jo vähän tuskaantuu odotellessaan eloa laitteeseen. Kone junnaa ja junnaa, ja katse kiinnittyy tietokoneen vieressä olevaan valokuvaan.

– Siinä on vaimoni Leena. Hän kuoli haimasyöpään seitsemän vuotta sitten, Sulonen kertoo.

Hän yrittää salasanaa vielä monta kertaa, mutta lopuksi on pyydettävä apuun hoitaja, joka on auttanut Sulosta tietotekniikan haltuun otossa.

Viimein tärppää, ja ruudulle avautuu vauhdikas taustakuva.

– Olen tyytyväinen, että hankin koneen. Saan sillä tietoja aloista, joista olen kiinnostunut, kuten maailman tapahtumista, sotahistoriasta ja kulttuuritapahtumista. Käyn myös tietokonekirjeenvaihtoa tuttavien ja sukulaisten kanssa, hän kertoo.

Sotahistorian tonkimiseen internet onkin Sulosen mielestä mitä oivallisin aarreaitta.

Hän etsii tietoja niin ensimmäisestä kuin toisestakin maailmansodasta – ja niitäkin vanhemmista sodista.

– Tietokone on erinomainen väline tietojen hankkimiseen, kun on Googlet sun muut, hän iloitsee.

Aivan uusi hämmästyksen maailma Pentti Suloselle aukeaa, kun hänelle kertoo Skypestä ja siitä, miten sen avulla ihmiset voivat keskustella keskenään ja soittaa toisilleen video- tai äänipuheluita internetissä ilmaiseksi.

Myös Yle Areenan käytön opastaminen saa Sulosen innostumaan.

– Se on varmasti hyvä paikka. Sanomalehtien sivuja katselenkin tietokoneelta joka päivä ja etsin uutisiin liittyvää lisäaineistoa. Täällä kun tätä aikaa on. En halua viettää aikaani sängyssä, vielä kun muuhunkin pystyn, sanoo Sulonen, joka on ollut noin vuoden pyörätuolissa.

Hoivakodissa hän on ollut vuoden 2013 keväästä.

Maailmalta kantautuvat mitä mullistavimmat uutiset saavat Pentti Sulosen janoamaan lisää ja lisää tietoa.

– Maailmantilanne ei kovin hyvältä näytä. Näin laaja pakolaisuus on tavattoman ikävä asia. Omasta maasta lähdetään kovin löyhin perustein kuin Amerikkaan kultaa vuolemaan ja kuvitellaan, että tänne kun pääsee, kaikki on hyvin.

– Sitten on vielä Venäjä ja Putin. Ei yhtään tiedä, mitä hän tavoittelee, sodankäynyt Sulonen huokaa.

Tietokone ei ole Suloselle aivan uusi tuttavuus. Hän jäi eläkkeelle vuonna 1985 helsinkiläisen matkatoimiston Matkarenkaan toimitusjohtajan pallilta.

– Silloin alkoi meillekin yritykseen tietokoneita tulla. Olin oikeastaan aika kiitollinen, että pääsin juuri silloin pois. Ajattelin, että se on tavattoman vaikea asia näin vanhalla iällä oppia, Sulonen naurahtaa.

Tietokoneiden ostaminen matkatoimiston työvälineiksi oli Sulosen mukaan mittava investointi, josta hän teki päätöksen.

– Ilman tietokoneita ei mistään yritystoiminnasta tulisi enää mitään, Pentti Sulonen sanoo.

Siihenastisista sähköisistä vempaimista telex eli kaukokirjoitin oli tullut hänelle työn kautta tutuksi.

– Se oli työläs, mutta helpotti silti työtä ja nimenomaan kontakteja ulkomaille, ex-toimitusjohtaja muistelee.

Sulosen tehtäviin kuului yhteistyökumppaneiden etsintä ulkomaisista matkakohteista, kuten Romaniasta ja Tšekkoslovakiasta sekä Kanarian saarilta ja Mallorcalta, ja matkustuspäiviä hänelle kertyi pitkään parisataa vuodessa.

Vuonna 1986 Pentti Sulonen muutti eläkepäivilleen perheineen Hämeenlinnaan. 1980-luvun loppupuolella hän innostui kuitenkin hankkimaan tietokoneen kotiinsa ja opetteli sitä käyttämään.

Se, mikä hänet sai koneen hankkimaan, oli suuttumus.

– Mahdottomasti harmitti, kun kerran yhden mielenkiintoisen jutun perässä luki, että lisätietoja sieltäjasieltä.fi:stä, hän muistelee.

Viimeiseen kymmenen vuoteen hän ei kuitenkaan ole tietokonetta käyttänyt.

– Kuntoni heikkeni ja rupesin kaatuilemaan. Olin pitkään terveyskeskuksessa, ja tietokone seisoi käyttämättömänä, Sulonen kertoo.

Nyt kaikki on opeteltava alusta. Uusi kone on hankittu viime viikolla.

– Täällä hoitajissa on sellaisia, jotka ovat tietotekniikkaan perehtyneitä. Mielellään he minua opastavat. Johtuu varmaan iästä, että oppinen kestää, Sulonen toteaa.

Hän kehottaa muitakin vanhuksia rohkeasti tarttumaan tietotekniikan haasteisiin.

– Ne, jotka kärsivät yksinolosta, voisivat koneen hankkia, koska sen opettelu ei ole ylivoimaista – tiettyyn rajaan saakka. Tietokone olisi erinomainen apu vanhoille ihmisille. HÄSA

Päivän lehti

4.4.2020