Kanta-Häme

Googletukset voivat kiusata myös yrittäjiä

Google ei unohda eikä armahda. Kerran nettiin päätyneet tiedot voivat kiusata myös yrittäjää ja yritystä loputtomiin, vaikka ne olisivat harhaanjohtavia.

– Ei se hirvittävän kiusallista ole. Joskus kuitenkin tuttavat ovat ihmetelleet asiaa, sanoo yrittäjä Kai Halminen.

Halmisella on Rakennuspalvelu Kai Halminen -niminen yritys. Jos yrityksen nimen googlaa, ensimmäisenä tai toisena hakutuloksena Google tarjoaa Hämeen Sanomien kahdeksan vuotta vanhaa uutista konkurssista. Siinä kerrotaan rakennusyrityksestä, jossa Kai Halminen oli osakkaana.

Konkurssiin menneellä yrityksellä ja Rakennuspalvelu Kai Halmisella ei ole muuta tekemistä keskenään kuin, että Kai Halminen oli osakas konkurssiin menneessä yrityksessä. Rakennuspalvelu Kai Halminen on perustettu jo 1990-luvun alussa.

Kun ihmiset joutuvat jonkin uuden kanssa tekemisiin, he uusien googlaavat sen. Halminen ei ole huomannut, että harhaanjohtava googlaustulos olisi tuottanut jotakin harmia hänen liiketoiminnalleen.

– Asiakkaat ovat varmasti ymmärtäneet yritysten eron.

– Tulee vain mieleen, että voiko asialle tehdä jotakin, kun ensimmäisenä googlen pitää antaa tällainen hakutulos.

Sanomalehdet poistavat palvelimiltaan vain vääriä tietoja tai sellaisia tietoja, jotka ovat joillekin ihmisille henkilökohtaisesti kohtuuttomia. Tiedon poistaminen lehden palvelimelta ei merkitse tiedon poistamista internetistä.

Suomen Yrittäjät tarjoaa ratkaisuksi samaa kuin Hämeen Sanomat tässä kirjoituksessa: Tehdään uusi uutinen, joka selventää vanhoja netin tietoja tai jopa korvaa Google-hakuna vanhan hakutuloksen.

– Harmittava tilanne, mutta ei kai näille oikein mitään voi, sanoo Suomen Yrittäjien lainopillinen asiamies Ville Kukkonen.

Kukkonen ei pidä yrittäjien vanhoja harhaanjohtavia nettitietoja kovin yleisenä ongelmana, mutta tunnistaa kuitenkin ongelman.

– Suomen Yrittäjien neuvontapalveluun tulee vuosittain kymmeniätuhansia yhteydenottoja. Joskus on voinut olla joitakin tällaiseen liittyviä ongelmia.

– Ymmärrän hyvin turhautumisen. Konkurssin ei pitäisi viedä mahdollisuuksia jatkaa yrittäjänä, Kukkonen sanoo.

Kukkonen sanoo, että henkilö voi pyytää lehteä poistamaan tiedon palvelimeltaan ja Googlea poistamaan tiedon hauistaan. Tällainen tieto voidaan katsoa vanhentuneeksi tai epäolennaiseksi.

– Se, että tieto aiheuttaa haittaa esimerkiksi liiketoiminnalle, ei ole kuitenkaan pääsääntöisesti peruste tietojen poistamiselle.

Kukkonen ymmärtää, että tiedotusvälineitä ei voi velvoittaa hävittämään vanhoja uutisia. Henkilötietolain tarkoitus on turvata yksityiselämää, ei ole estää sananvapautta.

EU:n tuomioistuin on velvoittanut Googlen poistamaan vaadittaessa eräät hakutulokset. Suomessa on pitkään ollut voimassa henkilötietolaki, joka säätelee henkilötietojen käsittelyä.

Kukkonen epäilee, onko konkurssiuutinen sen kaltainen, jonka poistamista voi vaatia.

– Mikäli Google kieltäytyy poistamasta tietoja, asian voi viedä tietosuojaviranomaisen ratkaistavaksi. Tässä tapauksessa moni seikka viittaa siihen, että vaatimus ei välttämättä menestyisi. HäSa