Kanta-Häme

Grahn-Laasonen luopuu maakuntavaltuuston puheenjohtajuudesta

Ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) on päättänyt luopua Hämeen maakuntavaltuuston puheenjohtajuudesta.

– Olen keskustellut asiasta oikeuskansleri Jaakko Jonkan kanssa ja tehnyt sen perusteella johtopäätöksen, että valtioneuvoston jäsenenä saattaisi tulla tilanteita, joissa olisin esteellinen. Jottei tilanteita tulisi, on parempi, että jätän tehtävän.

– Esimerkiksi maakuntakaava vahvistetaan ympäristöministeriössä. Tosin se ei ole minun hallinnonalaani, vaan ministeriömme toisen ministerin, Grahn-Laasonen toteaa.

Eronpyyntö jo jätetty

Grahn-Laasonen kertoo jo jättäneensä eronpyyntönsä maakuntavaltuustosta.

– Tämä on todella harmi, sillä olen sitoutunut puheenjohtajuuteen ja olisin halunnut jatkaa. Mutta tietysti täytyy toimia niin kuin oikein on. Hyvä yhteistyö ja tekeminen Hämeen liiton kanssa kuitenkin jatkuu.

Vielä pari viikkoa sitten Grahn-Laasonen kertoi Forssan Lehdessä (4.10) harkitsevansa sitäkin vaihtoehtoa, että hän pidättäytyisi tehtävästä vain ministerikautensa ajaksi.

54-jäseninen maakuntavaltuusto käyttää Hämeen liiton ylintä päätösvaltaa.

Maakuntavaltuuston jäsenten ja varajäsenten tulee olla jäsenkuntien valtuutettuja, jotka kuntalaiset valitsevat kunnallisvaaleissa. Kunnallisvaalikauden alussa jäsenkuntien nimeämistä edustajista koostuva kuntien edustajainkokous valitsee maakuntavaltuuston seuraavalle kunnallisvaalikaudelle.

Monia luottamustoimia

Seuraavasta maakuntavaltuuston puheenjohtajasta ei ole vielä tietoa. Paikka on kuitenkin jyvitetty kokoomukselle.

Sanni Grahn-Laasosen tehtäviä hoitaa toistaiseksi ensimmäinen varapuheenjohtaja, janakkalalainen Esa Pohjantähti (sd.).

Maakuntavaltuusto valitsee puheenjohtajan muodollisesti. Valtuuston seuraava kokous on 24. marraskuuta.

Luottamustoimistaan Grahn-Laasonen on jättänyt myös Kemijoki oy:n hallintoneuvoston, Kansaneläkelaitoksen valtuutetun tehtävän, valtakunnallisen sosiaali- ja terveydenhuollon eettisen neuvottelukunnan ETENE:n, kehityspoliittisen toimikunnan varapuheenjohtajuuden ja mielenterveyspoliittisen neuvottelukunnan.

Forssan kaupunginvaltuuston ensimmäisenä varapuheenjohtajana ja kirkkovaltuutettuna hän kertoo jatkavansa, kuten myös Naiset yhdessä ry:n hallituksessa. (HäSa)

Menot