Kanta-Häme

Grahn-Laasonen tarttuu energia- ja ilmastoasioihin

Tärkeimmiksi töikseen tuore ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) näkee Suomen tavoitteiden eteenpäin viennin liittyen EU:n vuoden 2030 energia- ja ilmastopakettiin.

– Meillä on paljon pelissä. Suomi on pohjoinen, kylmä ja syrjäinen teollisuusmaa. Nämä kansalliset olosuhteet on huomioitava. Valmistautuminen Pariisin ilmastokokoukseen vuoden 2015 lopulla tulee työllistämään EU-maita paljon tämän syksyn aikana, Grahn-Laasonen kertoo.

Hän vieraili sunnuntaina yleisötilaisuudessa Hausjärvellä Valkjärven tilalla tukijoukkoihinsa kuuluvan Pirjo Valkjärvi-Nystedtin tilalla.

Jätevesiasetus keskusteluun

Ympäristöministeri ei edelleenkään halua ottaa kantaa siihen, pitäisikö paljon arvostelua herättänyt haja-asutusalueiden jätevesiasetus kumota kokonaan.

– Siitä voitaisiin kuitenkin keskustella uudelleen. Alkuperäinen asetus oli epäonnistunut ja maalaisjärjen vastainen. Sitä, mitä jätevesisäädöksille tullaan tekemään, en pysty vielä sanomaan. En ole vielä ehtinyt edes tavata asiaa valmistelleita virkamiehiä.

Eduskunta pidensi haja-asutusalueiden jätevesiremonttien takarajaa vuodesta 2013 vuoden 2016 maaliskuun puoliväliin ja vapautti yli 68-vuotiaat käsittelyvaatimuksista. Lisäksi remonteille on voinut hakea lykkäystä taloudellisista tai sosiaalisista syistä.

Sääntelystä kutsu puolueille

Grahn-Laasonen kertoo, että kansalaisilta tulee edelleenkin paljon viestejä jätevesiasetuksesta.

Pääministeri Alexander Stubb (kok.) lähetti perjantaina kutsun kaikille puolueille saapua keskustelemaan ”paremmasta sääntelystä”. Uuden ympäristöministerin on ajateltu johtavan tätä työtä.

– Haastan muutkin puolueet kertomaan näkemyksiään, Grahn-Laasonen kannustaa.

Potkua uusiutuvan energian käyttöön

Sanni Grahn-Laasonen uskoo, että edessä olevan seitsemän kuukauden ympäristöministeripestinsä aikana hän ehtii vauhdittaa ympäristölupaprosesseja.

Asian eteenpäin vieminen on kirjattu hallituksen rakennepoliittiseen ohjelmaan.

– EK:n mukaan lupaprosesseissa on käsittelyssä erilaisia investointeja 3–4 miljardia euron edestä. Tässä puhutaan tuhansista työpaikoista. Monet luvista koskevat uusiutuvaa energiaa. Ympäristön ja ilmaston kannalta meidän pitää saada potkua uusiutuvan energian käyttöön, ympäristöministeri toteaa. (HäSa)

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic