Kanta-Häme

Grillihiilivertailu: hyviä ja halpoja löytyi samasta pussista

Polttoaineen valinnalla on valtava merkitys grillaamisen lopputuloksen kannalta. 11 hiiltä tai brikettiä läpikäynyt testimme osoitti, että markkinoilla olevissa hiilissä ja briketeissä on suuria eroja.

– Hyvä grillihiili on reilun kokoista ja palaa pitkään korkeassa lämpötilassa. Hyvä grillibriketti palaa ennen kaikkea pitkään, polttokokeen tekijä, Tulisilla Hiilillä -grillausblogin kirjoittaja Mattus Alsi muistuttaa.

Testi tehtiin luonnollisessa grillausympäristössä ulkona, lämpötilan ollessa +5 – +22 astetta. Testigrillinä oli laadukas hiiligrilli ja iso piippusytytin. Piippusytytin täytettiin reunoihin asti, mutta ei sen yli. Jokainen erä sytytettiin kolmella sytytyspalalla.

Hiillos kaadettiin grilliin keskelle, laitettiin paistoritilä ja kansi päälle sekä ilmanottoaukot täysille.

Tämän jälkeen otettiin aikaa, kuinka kauan hiilloksen valmistuminen piipussa kesti. Lämpötilaa seurattiin grillin omasta mittarista aina sataan asteeseen saakka. Yleisarvosanat annettiin viiden liekin asteikolla, arvosanaa annettaessa tuotteen laatua arvioitiin suhteessa sen hintaan.

 

Weber-briketti

Tasakokoinen. Ei rikkinäisiä brikettejä joukossa. Pussi uudelleensuljettava, mutta kannettaessa aukeaa herkästi. Maksimilämpö 310 astetta, lämpö yli 100 asteessa neljä tuntia 30 minuuttia. Yleisarvosana: Neljä liekkiä.

 

American Barbeque -briketti

Tasakokoinen, muutama rikkinäinen. Savutti vielä grilliin kaadon jälkeen, jonka jälkeen myös haisi. Piippusytyttimeen jäi pieni tervamönjä. Maksimilämpö 265 astetta, lämpö yli 100 asteessa kaksi tuntia 15 minuuttia. Yleisarvosana: Kaksi liekkiä.

 

Pirkka-briketti

Tasakokoinen, mutta muutama haljennut. Ei savuttanut juuri lainkaan. Mielettömän pitkä syttymisaika piippusytyttimessä. Ei kiireisen grillaajan valinta. Maksimilämpö 355 astetta, lämpö yli 100 asteessa viisi tuntia. Yleisarvosana: Neljä ja puoli liekkiä, brikettitestin yllättäjä.

 

Rainbow-briketti

Hyvin rikkinäisiä ja melko pieniä brikettejä. Savutti suhteellisen paljon ensimmäiset 10 minuuttia. Maksimilämpö 275 astetta, lämpö yli 100 asteessa kolme tuntia 45 minuuttia. Yleisarvosana: Kolme liekkiä.

 

Weber-hiili

Isoja paloja. Pussin kyljessä annetut lupaukset pitivät paikkansa. Testin toiseksi alin maksimilämpö mutta lämmönpito paras. Maksimilämpö 260 astetta, lämpö yli 100 asteessa yksi tunti 45 minuuttia. Yleisarvosana: Kolme ja puoli liekkiä.

 

Rainbow-hiili

Pienikokoista silppua, muutama kimpale joukossa. Ei savuttanut paljoakaan sytytettäessä. Palakokoon nähden yllättävän hyvä suoritus. Lämmönpito kolmen parhaan joukossa, selkeästi paras 45 minuutin kohdalla. Maksimilämpö 280 astetta, lämpö yli 100 asteessa tunti 45 minuuttia. Yleisarvosana: Neljä liekkiä.

 

Marienburg-hiili

Todella isoa hiiltä. Piippuun ei mene montaa hiiltä. Syttyy nopeasti ja hiillos on nopeasti ohi. Hiilloksen pitää antaa tekeytyä vielä grillissä, muuten ruokaan voi tulla sivumaku. Nopean grillaajan valinta. Maksimilämpötila 260 astetta, lämpö yli 100 asteessa tunti 10 minuuttia. Yleisarvosana: Kaksi ja puoli liekkiä.

 

American Barbeque -hiili

Keskikokoisia paloja. Savutti normaalisti. Syttyi nopeasti. Matala maksimilämpö. Maksimilämpö 240 astetta, lämpö yli 100 asteessa tunti 30 minuuttia. Yleisarvosana: Kolme liekkiä.

 

Grillisti-hiili

Keskikokoisia paloja ja silppua samassa pussissa. Ei savuttanut juurikaan. Maksimilämpö 265 astetta, lämpö yli 100 asteessa tunti 15 minuuttia. Yleisarvosana: Kolme liekkiä.

 

Cello-hiili

Keskikokoisia paloja ja vähän silppua mukana. Suhteellisen hidas syttymään. Lämpötila kolmen parhaan joukossa. Maksimilämpö 310 astetta, lämpö yli 100 asteessa tunti 45 minuuttia. Yleisarvosana: Neljä liekkiä.

 

Pirkka-hiili

Pientä silppua. Ei savuttanut. Todella hidas syttymään. Hiilloksen valmistuessa alapuolella olevat hiilet olivat jo palaneet loppuun, hiilen pinta laskenut noin 10 senttiä. Grillaajalle, jolla on aikaa odottaa hiilloksen valmistumista. Maksimilämpö 280 astetta, lämpö yli 100 asteessa tunti 30 minuuttia. Yleisarvosana: Kaksi liekkiä.

 

Päivän lehti

2.6.2020