Kanta-Häme

Grillivaunun vieminen päiväksi Linnanpuistoon maksaa 250 euroa

Grillivaunu Linnanpuistossa maksaa päivästä saman taksan kuin Wanaja-festivaali. Torilla Kipin grilliä pyörittävän Kimmo Puonnin mukaan hot dog -vaunun vieminen Linnanpuistoon maksaisi 250 euroa päivältä. Puonti kertoo keskustelleensa aiheesta lupatarkastajan kanssa.

– Jos kärryn luo laittaa työntekijän, kulut nousevat niin suuriksi, ettei Linnanpuistossa saa millään myytyä riittävästi hodareita, Kimmo Puonti sanoo.

Kaupungin tie- ja yleisillä alueilla käytetty taksa ei puistojen kohdalla määrittele kaupallisen tapahtuman viemää tilaa. Vuonna 2014 voimaan astunutta taksaa on tarkoitus päivittää rakennusvalvontapäällikkö Juha Henttosen mukaan lähitulevaisuudessa. Lupatarkastaja Miia Metsäalhoa ei tavoitettu kesälomien vuoksi.

Metsäalhoa sijaistava Milla Kytölä vahvistaa, että taksaa on tulkittu näin sen yksiselitteisyyden vuoksi. Korkeasta vuokrahinnasta on keskusteltu.

– Kaupungilla ei ole erillistä taksaa liikkuviin kojuihin. Ehdotus sellaisen asettamisesta on otettu kuuleviin korviin. Kun seuraavia lupataksoja aletaan päivittää, on hyvä ottaa huomioon myös liikkuvat kojut, jotka ovat yleistyneet sen jälkeen, kun taksa on kirjoitettu, Kytölä sanoo.

 

Liikkuvat ruokavaunut joutuvat tällä hetkellä maksamaan erikseen jokaisesta paikasta, johon pysähtyvät. Esimerkiksi pysähdykset Linnanpuistossa ja Kaupunginpuistossa saman päivän aikana tulisivat maksamaan 500 euroa.

Taksan suunnittelussa mukana ollut kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) kertoo, että taksaa säädettäessä ei ole ollut tarkoituksena, että sitä tulkittaisiin tällä tavalla. Suunnitteluvaiheessa ei ole huomioitu liikkuvien kojujen käyttöä.

– Tuollaisessa vuokrahinnassa ei ole mitään järkeä. Taksa on tarkoitettu koskemaan selkeitä tapahtumia kuten Wanajaa tai Keskiaikamarkkinoita, Rautio sanoo.

Raution mukaan taksaa pitää muuttaa, jos sitä tulkitaan tällä tavalla. Hän kertoo, ettei hänellä ollut tietoa tulkintatavasta.

– Lupaan tehdä aloitteen taksan muuttamisesta seuraavassa kaupunginhallituksen kokouksessa, Rautio sanoo.

 

Toistaiseksi kaupungin ainut kiertävä myyntivaunu on Inkivääri-kaupan poljettava pop up -kioski, joka pysähtyy myös Linnanpuistossa. Kioski tekee yhteistyötä kaupungin kanssa, eikä joudu maksamaan korkeita maksuja.

Linnanpuistossa ei tällä hetkellä ole juuri palveluita. Puiston vanhassa kioskissa toimii ravintola Dolce Amore.

Muilla kaupungin yleisillä alueilla liiketoiminnasta peritään 35 senttiä neliömetriltä viikossa. Vähimmäismaksu kaupungin yleisen alueen käyttämisestä liiketoimintaan on 55 euroa.

Myyntipaikka Reskalla maksaa noin 20 euroa päivässä. Torilla myyntipaikan hinnaksi tulee 15 euroa arkipäivältä. HÄSA