Kanta-Häme

Häähuuma alkaa jo

Harva tietää, että Hämeen linnassa järjestetään paljon häitä.

Linnaravintola Brahen yrittäjä Outi Mertamo kertoo Museoviraston ja Linnaravintola Brahen olleen yhdessä Tampereella ja Helsingissä häämessuilla markkinoimassa linnaa.

– Pohdimme, miksemme testaa omaa tapahtumaa. Samalla ihmiset näkevät, millaiset puitteet voimme tarjota, Mertamo kertoo.

Tänä syksynä tapahtumasta tulee totta. Hämeen linnassa järjestetään häätapahtuma sunnuntaina 21. syyskuuta.

Kuuluisa hääsuunnittelija neuvomassa

Kyse ei suinkaan ole ensimmäisestä häätapahtumasta linnassa.

Edellinen häätapahtuma pidettiin vuonna 2011, ja silloin asialla oli muutaman naisyrittäjän yhteisponnistus. Tuolloin häätapahtuma oli Kruununleipomossa, ja joka alan yrittäjiä oli vain yksi.

Tällä kertaa näytteilleasettajia on ainakin 45 ja saman alan yrittäjiä useampia. Järjestämisvastuu on Linnaravintola Brahella ja Museovirastolla. Käytössä ovat edellisen kerran asiakaspalautteet.

– Viimeksi järjestäjät saivat palautetta juuri siitä, miksi on vain yksi alan edustaja, tapahtumakoordinaattori Lotta Lehmus-Västilä kertoo.

Lehmus-Västilä kertoo näytteilleasettajien lähteneen hyvin mukaan ja erilaista ohjelmaa on tarjolla koko päiväksi.

Erityisen iloinen Lehmus-Västilä on hääsuunnittelija Anu Beadlen läsnäolosta tapahtumassa. Beadlen Lily Dream Wedding on voittanut muun muassa paras hääsuunnittelija -kilpailuja Britaniassa.

– Lily Dream Wedding antaa tapahtumassa vinkkejä häiden järjestelyyn.

Outi Mertamo nauraa, että häiden järjestely on nykyään taidetta.

– Tosin se on ihan hääparista kiinni, millaiset juhlat haluaa järjestää, Lehmus-Västilä lisää.

Linna suljettu tapahtuman ajan

Tapahtuman ajaksi eli koko sunnuntaiksi linna suljetaan museovierailta. Tapahtuman käytössä on linnan ensimmäinen ja toinen kerros.

Järjestäjillä on tavoite saada 400 kävijää, jotka pääsevät tutustumaan oikeastaan kaikkeen, mihin häiden järjestämisessä törmää asuista kukkiin, kakkuihin ja koruihin. Yleisestä viihtyvyydestä pitävät huolta juontajat Birgitta Putkonen ja Jarkko Tiainen, jotka antavat pariskunnille tiedon ohessa parisuhdevinkkejä.

Jos sitten itse hääjuhlan suunnitteleminen ei kiinnosta, myös polttareiden organisoimiseen saa apua. Ohjelmapalvelu Feeniks järjestää esimerkiksi polttaripelejä miehille, joita pääsee ihan oikeasti kokeilemaan. Silmiä voi lepuuttaa myös burleski- ja tankotanssiesityksissä.

Mitä sitten häätapahtumasta puuttuu?

– Pankki ja juristi. Niitä emme saaneet houkuteltua paikalle, vaikka pankki- ja lakiasiast kuuluvat tiiviisti avioliittoon. Onneksi seurakunta panostaa omalla osastollaan myös juridisiin seikkoihin, kertoo Lehmus-Västilä. (HäSa)

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic