Kanta-Häme

Hääohjelmien suurkuluttajat uskaltautuivat itse mukaan

Hämeenlinnalaiset Heini Ingman-Jokela ja Mika Jokela tunnustautuvat hääohjelmien suurkuluttajiksi.
 
Tosin vain kotimaisten, ei yhdysvaltalaisten reality-häiden. Niinpä kynnys oli aika matala, kun he alkoivat miettiä osallistumista uuteen hääohjelmaan.
 
– Vähän vitsilläkin se aluksi heitettiin, että me on nähty niin monet häät ammattiemme kautta ja telkkarista, että miksei lähdettäisi itse mukaan, Heini Ingman-Jokela, 35, kertaa viime vuoden kevään mietteitä.
 
– Monta kertaa on oltu, että ei hyvää päivää, mitkä häät. Päätettiin, että näytetään sitten itse mallia, Mika Jokela, 46, sanoo nauraen.
 
Vuosi sitten MTV3 etsi hääpareja Suomen ihanimmat häät -ohjelmaan. Ensimmäinen hakukierros oli ollut jo alkuvuodesta 2015, mutta sitä jouduttiin täydentämään myöhemmin keväällä.
 
– Huhtikuussa haettiin ja heti vapun jälkeen varmistui, että meidän häät on valittu mukaan ohjelmaan, pariskunta kertoo.
 
Ava-kanavalla parhaillaan pyörivä sarja seuraa 12 pariskunnan häävalmisteluja ja häitä, jotka kaikki pidettiin viime kesänä. Hääparien morsiamet muodostavat raadin, joka valitsee häistä kolmen kärjen. Tulos paljastetaan viimeisen jakson yhteydessä.
 
Kynnystä mukaan ohjelmaan saattoi madaltaa sekin, että Mika Jokela on tv:stä tuttu. Vanajanlinnan keittiöpäällikkö osallistui Suomen ensimmäiseen Top Chefiin.
 
– Mutta ei se ohjelmaan pääsyä edistänyt, vaan pikemminkin tuotantotiimi mietti, voiko meidät ottaa mukaan.
 
Pariskunnan kumpaakin osapuolta voisi myös tituleerata häiden ammattilaisiksi. Vanajanlinnassa järjestetään kymmeniä häitä joka vuosi, ja Jokela tuo lähes aina ainakin keittiön terveiset häävieraille. Heini Ingman-Jokela taas on kampaaja, ja on työssään tehnyt paljon myös hääkampauksia.
 
– Ollaan molemmat nähty niin monia häitä, että meillä oli aika selkeä kuva siitä, mitä itse haluamme ja mitä taas ei missään tapauksessa, he sanovat.
 
Hääohjelmat ovat tv:ssä suosittuja, ja ne myös herättävät usein runsaasti keskustelua. Pariskunta arvelee, että heidän häistäänkin sanomista löytyy.
 
Ensinnäkin tilaisuudessa ei ollut lapsia, koska hääpari halusi viettää juhlaansa aikuisten kesken ja hyvään ruokaan keskittyen. Mika Jokelalla on itselläänkin aiemmasta liitostaan 6-vuotias tytär, jolle asia selitettiin, ja joka ymmärsi tilanteen muitta mutkitta.
 
Tarjottavissa ei myöskään pihistelty, ja jakson ennakkomainoksissa onkin jo pohdittu, loppuuko kaviaari kesken.
 
Se hymyilyttää pariskuntaa, mutta ruoka oli heidän häissään luonteva teema.
 
– Minulla on ravintola-alalta paljon kontakteja, miksei niitä olisi hyödynnetty. Häissämme oli neljän ruokalajin illallinen viineineen, Mika Jokela sanoo.
 
Viinit ovat nekin oma lukunsa, sillä ne ovat itävaltalaisen Willi Opitzin tarhalta. Hän on aiemmin järjestänyt erikoisviinejä esimerkiksi Kimi Räikkösen häihin Vanajanlinnaan.
 
Heini Ingman-Jokelan ja Mika Jokelan häitä vietettiin Hollolan keskiaikaisessa kivikirkossa ja Mukkulan kartanossa Lahdessa.
 
– Sehän on osa Vanajanlinna Groupia, mutta pienempi ja kaunis paikka. Vanajanlinnassa emme halunneet järjestää juhlaa, sillä silloin olisi tuntunut, että olen koko ajan töissä, Mika Jokela huomauttaa.
 
Hääohjelmiin haetaan usein vaikka väkisinkin jonkinlaista draamaa. Näissä häissä sitä tarjosi Heini, jolla oli ongelmia – tietenkin – kampauksen kanssa.
 
– Kamerat eivät missään vaiheessa häirinneet minua, kuvaustiimi hoiti hommansa todella ammattitaitoisesti. Siksi he saivatkin hyvää materiaalia, kun kampauksen suunniteltujen kukkien kanssa oli ongelmia, ja siinä tuli vähän sanottua, Heini Ingman-Jokela muistelee.
 
Häävieraat tiesivät etukäteen, että pariskunta osallistuu hääohjelmaan. Se aiheutti jopa muutamia poisjääntejä, ja varsinkin naispuoliset kutsutut tuskittelivat vaatteiden kanssa.
 
– Mutta suurin osa suhtautui asiaan ihan rennosti, Heini Ingman-Jokela sanoo.
 
He ovat nähneet häistään kertovan jakson raakaversion. Ingman-Jokela harmittelee sitä, että kirkkoon huolella valitusta musiikista tuli ohjelmaan vain pieni pätkä, mutta muuten molemmat ovat tyytyväisiä.
 
Elokuun lopulla vietettyjen häiden jälkeen pariskunta lähti kahden viikon häämatkalle Italiaan. Se oli heidän ensimmäinen yhteinen pitempi lomansa, vaikka he ovat olleet yhdessä vuodesta 2011 alkaen.
 
– Se oli kaiken häästressin jälkeen ihanaa, vaikka välillä riideltiinkin. Molempien työt haittaavat yleensä lomailua. Mutta yhteinen arki on kivaa, he sanovat. HÄSA
 
Tiistaina tv:ssä
Suomen ihanimmat häät -sarjan Mika Jokelan ja Heini Ingman-Jokelan häistä kertova jakso tulee tiistaina kello 20 Avalta.