Kanta-Häme

Hääpukujen hurmaa Hauholla

Hauholla voi tutustua menneiden vuosikymmenien sekä tämän päivän häiden viettoon Häätunnelmia Hauhontakana -näyttelyssä. Kyseessä on kyläläisten voimainnäytös. Kyläyhdistys kokosi Kivitupaan, Hauhontaustan kylätaloon, näyttelyn paikallisten asukkaiden hääpuvuista sekä heidän häämuistoistaan 60 vuoden ajalta.
 
Ajatus hääpukunäyttelystä sai alkunsa jo viitisen vuotta sitten.
 
– Mietimme kylätalolle lisäkäyttöä. Paikka on hyvä näyttelytila, ja silloin saimme ajatuksen, että esille voisi laittaa vaikka hääpukuja, joita kylällä oli paljon, kertoo Hauhontaustan Kyläyhdistys ry:n sihteeri Raija Kirjavainen.
 
Pukuja eri  vuosikymmeniltä
Kyläyhdistys päätti toteuttaa näyttelyn tänä kesänä. Kylältä kertyikin näyttelyyn melkoinen määrä hääpukuja sekä muuta häihin liittyvää materiaalia ja esineistöä.
 
– Hääpukuja on 23, niissä on naisten-, miesten ja pari morsiuspukuakin. Puvut ovat täällä kylällä asuvien tai täällä aiemmin asuneiden omia.
 
Pukuja löytyy niin 80-, 70-, 60- kuin 50-luvultakin. Uusimmat puvut ovat vuodelta 2008. Vanhin aito puku on vuodelta 1956.
 
– Eri vuosikymmenten tyylisuunnat tulevat hyvin esiin hääpuvuissa.
 
Näyttelyn erikoisuus on toinen nuorikkopuku, eli niin kutsuttu toisen päivän puku vuonna -61 käytössä olleelle hääpuvulle.
 
– Entisaikaan häitä juhlittiin kaksi päivää, joten morsiamella piti olla toinenkin juhlavaate.
 
Vanhan kivinavetan rehutorniin on koottu omaksi osastokseen 1800-luvun häihin liittyvää aineistoa. Esillä on aitoa kihlasilkkiä, kuvia hääpuvuista, sekä perinnehäihin tehty puku, joka on valmistettu vuonna 1996 1800-luvun malliin. Puvun musta väri yllättää.
 
– 1800-luvulla hääpuvut ja -silkit olivat usein mustia, valkoisia tai keltaisia, tietää Kirjavainen.
 
Myös häämuistoja ja hauskoja sattumuksia on kirjattu ja laitettu esille. Vanhimmat muistelijat ovat lähes 90-vuotiaita. Tarinat liittyvät paikallishistoriaan.
 
Kyläläisten  talkootyönä
Hääpukunäyttely on pystytetty kokonaan Kyläyhdistyksen talkootyönä. Näyttelyn valmistelu vei kaksi päivää. Suurin osa mallinukeista on lainattu koulutuskeskus Tavastiasta. Itse pystytykseen meni kaksi ja puoli päivää.
 
Kirjavaiselle lankesi luonnostaan vastuu näyttelyn rakentamisesta, sillä hän on erikoistunut perinnekäsitöihin ja pukeutumiseen.
 
– Näyttelyä oli aivan ihana laittaa, näyttelyvastaava huokaa.
 
Vapaaehtoiset kyläaktiivit vuorottelevat valvojina. Näyttely avautui 7. kesäkuuta, mutta toistaiseksi siihen on tutustunut noin 50–60 henkeä.
 
– Kävijöitä on ollut yllättävän vähän, mutta nyt määrä näyttää olevan vilkastumaan päin.
 
Hääpukunäyttelyssä on yhä mahdollista piipahtaa, sillä näyttely on avoinna vielä juhannuksen jälkeenkin tiistaina ja keskiviikkona.
 
Häätunnelmia Hauhontakana -näyttely kivituvassa, Hauhontaustantie 645, avoinna 19.6. ja 24.–25.6. kello 15–20.

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic