fbpx
Kanta-Häme

Häätöpäätös voi viipyä pitkään

Kaksi ja puoli kuukautta on pitkä aika, kun naapuri aiheuttaa jokaöistä häiriötä. Tämän on kokenut hämeenlinnalainen eläkeläisnainen, jonka naapuriin muutti viime lokakuussa nuorehko mies. Miehellä oli kuuden kuukauden vuokrasopimus, joka päättyi huhtikuun alussa. Mies ei ole muuttanut asunnosta pois sopimuksen päättymisen jälkeen. Hän aiheutti meluongelmia alusta alkaen, mutta naisen mukaan huhtikuun jälkeen meteli on yltynyt.

– Siellä metelöidään päivät ja yöt. Musiikki soi täysillä, tapellaan ja rikotaan paikkoja. Asunnossa käy jatkuvasti vieraita ja usein he soittavat talon ovisummerit läpi keskellä yötä.

Isännöitsijän mukaan häätöprosessi laitettiin vireille ripeästi vuokrasopimuksen päättymisen jälkeen, mutta nyt kaksi ja puoli kuukautta myöhemmin mies asuu edelleen asunnossa ja aiheuttaa jatkuvaa häiriötä. Nainen pitää ihmeellisenä, että miestä ei saada ulos asunnosta, vaikka hänellä ei ole siihen enää voimassaolevaa vuokrasopimusta.

– Näköjään häirikkö saa asua kuukausikaupalla, vaikka ei ole edes vuokrasopimusta. Kukaan ei tee asialle mitään. Tulee tunne, että tämä on aivan hyväksyttävää käytöstä.

Naisen mukaan poliisi on hälytetty paikalle useita kertoja.

– Poliisit käyvät soittamassa ovikelloa, ovea ei avata ja sitten he lähtevät pois. Poliisi ja oikeuslaitos ovat täysin tehottomia, nainen sanoo.

Vuokraa maksamattomasta ja muita asukkaita jatkuvasti häiritsevästä vuokralaisesta voi olla hyvinkin vaikeaa päästä eroon. Vuokrasopimuksen purkaminen astuu voimaan heti, mutta jos asukas yksinkertaisesti kieltäytyy muuttamasta pois asunnosta, vuokranantajan keinot loppuvat siihen. Häätöhakemus on laitettava vireille käräjäoikeuteen.

Poliisilla ei lain mukaan ole oikeutta toimeenpanna häätöjä, vaan asia kuuluu ulosottovirastolle. Hämeenlinnalaisen asianajotoimisto Arguendon osakkaan, asianajaja Sampo Liusjärven mukaan Kanta-Hämeessä häätöhakemus käsitellään kansliamenettelyssä useimmiten noin kuukauden sisällä vireille tulosta.

Jos vuokralainen riitauttaa häätöhakemuksen, asia käsitellään käräjäoikeuden istunnossa.

– Siinä tapauksessa käsittely kestää täällä Kanta-Hämeessä 6-8 kuukautta, Liusjärvi sanoo.

Jos käräjäoikeus tuomitsee asukkaan häädettäväksi, asia siirtyy ulosottovirastolle. Liusjärven mukaan menettelyn eri vaiheet tunteva asukas voi lykätä häätöä pitkään.

– Asunnossa on mahdollista asua ilman voimassaolevaa vuokrasopimusta yli vuodenkin, jos tuntee häätömenettelyn eri vaiheet ja tietää miten niitä lykätään, Liusjärvi sanoo.

Räikeissä ongelmatapauksissa häätöprosessi voi tuntua kohtuuttoman raskaalta ja epätarkoituksenmukaiselta. Suomen Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtajan Mia Koro-Kanervan mielestä selkeille ongelmatapauksille pitäisi olla nopeutettu menettely.

– Meidän mielestä selkeät väärinkäytökset pitäisi olla huomioitu laissa jollain tavalla, Koro-Kanerva sanoo.

Koro-Kanervan mukaan selkeä tapaus on esimerkiksi tahallinen häiriköinti sekä vuokran ja maksusuunnitelman pitkäaikainen laiminlyöminen. HÄSA

Menot