Kanta-Häme

Haaveet ja unelmat nousevat syksyn teemoiksi

Naisohjaajia, romanttista draamaa sekä kaksi kantaesitystä. Niistä on Hämeenlinnan teatterin syksy rakennettu.

Tosin syksyn ensimmäinen kantaesitys Havannan kuu nappaa miehetkin mukaan.

Veijarikomedia on kirjailija Tapani Baggen käsialaa ja kirjoitettu teatterin tilaustyönä.

Kuten Baggen kirjatkin, Havannan kuu sijoittuu Hämeenlinnaan ja kertoo Häkkisen veljeksistä, jotka muuttavat Keravalta Hämeenlinnaan lihanleikkaaja Piken asuntoon. Epäonnisten pikkurikollisten elämä on käänteitä täynnä ja unelmana on päästä etelän aurinkoon.

Havannan kuuta näyttelee muun muassa Tankki täyteen ja Sisko ja sen veli -sarjoista tuttu Tampereen työväenteatterin näyttelijä Ilmari Saarelainen, joka on Tampereelta Hämeenlinnassa lainassa. Baggen komediassa ovat mukana myös vierailevana tähtenä Satu Silvo ja kahteen näytelmään kiinnitetty Reidar Palmgren.

Pala Raumaa …Hämeenlinnaan

Johtaja Kirsi-Kaisa Sinisalo kertoo, että henkilökunnan toiveesta syksyn ohjaajiksi valikoitui naisia. Se on vaihtelua Hannu Matti Tyhtilän ja Matti Kuikkaniemen jälkeen.

– Halusin ohjata itse yhdessä koreografi Jens Walentinssonin kanssa. Tapani Baggen kanssa olemme myös työstäneet käsikirjoitusta yhdessä, Sinisalo kertoo Havannan kuusta.

Muut naisohjaajat tulivat sattuman kautta. Hanna Ojala ehdotti Onnennumeroita, Johanna Reilin Carolaa, ja Humisevasta harjusta Sinisalo oli haaveillut itse. Maiju Sallas valikoitui siihen ohjaajaksi, sillä hän on tehnyt paljon klassikoita ja on pidetty ohjaaja.

Sinisalo ei osaa sanoa, näkyykö naisten ohjaus teatteriyleisölle. Sinisalo epäilee naiseuden näkyvän ohjelmistossa.

– Mutta enhän minä voi olla ainoa, joka haluaa nähdä romanttista draamaa, Sinisalo nauraa viitaten Humisevaan harjuun.

Kirsi-Kaisa Sinisalo on tyytyväinen ensimmäiseen ohjelmistoonsa Hämeenlinnassa, jossa myös Sinisalon menneisyys näkyy. Mukana on Sinisalon tuttuja vuosien varrelta sekä vähän Raumaa, jossa Sinisalo toimi aikaisemmin johtajana. Myös vierailijaesityksessä on yksi Sinisalon kurssikaveri Pekka Heikkinen, joka esittää tositapahtumiin pohjautuvan monologinäytelmän halvaantuneesta näyttelijästä.

Esimerkiksi Onnennumerot pyörii parhaillaan Rauman kaupunginteatterissa. Syksyllä Raumalta tuodaan Hämeenlinnaan esityksen puvut, tarpeisto ja lavastus.

– Tietenkin ne muokataan meille sopivaksi, mutta tämä on esimerkki teatterien välisestä yhteistyöstä, Sinisalo sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic