fbpx
Kanta-Häme

Haikeat hyvästit ihanalle Perttulalle!

Miemalan Perttulassa oli keskiviikkona haikea tunnelma, kun opiskelijat ja opettajat jättivät hyvästejä vanhan oppilaitoksensa tiloille.

– Kun tulin tänne työhaastatteluun vuonna 2002, ajattelin, että jos pääsen tänne töihin, en ikinä lakkaa olemasta kiitollinen, sanoi opettaja Arja Honkanen.

– Jok´ikinen päivä, kun olen ajanut mäkeä ylös tänne, olen muistanut tuota ensimmäistä päivää.

Väki jakaantuu kahteen paikkaan

Nyt Honkasen ja muidenkin perttulalaisten on totuttava ajatukseen uusista tiloista aivan muualla. Osa Perttulan väestä muuttaa Koulutuskuntayhtymä Tavastian tiloihin Hämeenlinnan Punaportille, ja osa muuttaa Janakkalan Kiipulaan.

Muutto on ollut tiedossa jo runsaan vuoden ajan. Pieni osa toiminnasta muutti jo viime syksynä Kiipulaan ja Skogsterin taloon Hämeenlinnassa.

Iso muutos tapahtui jo vuonna 2009, jolloin valtio luopui Perttulan erityisammattikoulusta ja Perttula yhdistettiin Kiipulasäätiön ylläpitämään Kiipulan ammattiopistoon. Sekä Perttulassa että Kiipulassa annetaan ammatillista koulutusta erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille.

Keskiviikkona Perttulassa vietettiin “muuttokuormatapahtumaa”. Paikalle oli saatu myös Perttulan perustajat Emma ja Edvin Hedman, joita esittivät erityisopettajat Marjut Tuppurainen ja Mika Ijäs.

Hyviä muistoja, ihania hetkiä

“Hedmanit” kiersivät vanhalta rakennukselta toiselle, ja opiskelijat saivat esittää runojaan ja muita tekstejään itselleen tärkeän rakennuksen edessä. Moni opiskelija kehui Perttulassa viettämäänsä aikaa ihanaksi, mutta jotkut kertoivat, että hyvien päivien lisäksi oli koettu välillä huonompiakin hetkiä.

Essi Ekmanilla ja Elina Redigillä oli kerrottavanaan vain hyviä muistoja. Kumpikin ehti viettää Perttulassa vuoden sosiaali- ja terveysalan valmentavassa koulutuksessa.

– Harmi, kun joudutaan lähtemään. Tykkään vanhoista taloista, Essi Ekman sanoi.

Elinakaan ei haluaisi lähteä “ihanan metsän” keskeltä. Hän on arvostanut alueen rauhallisuutta, ihmisiä ja hyvää opetusta.

Toisaalta hänen ei tarvitse luopua ihmisistä eikä opetuksesta, sillä syksyllä hän aloittaa kolmivuotisen sosiaali- ja terveysalan koulutuksen Punaportilla. Sinne tulee peräti kuusi tuttua tyttöä nykyiseltä luokalta.

– Olen nähnyt Punaportin rakennuksen ulkoapäin. Lähden sinne jännittävin mielin, Lohjalta kotoisin oleva Elina Redig sanoi.

Pakkaamista hullun lailla

Opettaja Pirjo Salolla oli selkämyksessään tarra, jossa luki “kierrätys”.

– Joudumme itse kierrätykseen Kiipulaan tai Punaportille, lisäksi olemme viime aikoina pakanneet tavaroita hullun lailla ja lajitelleet tavaroita, joista osa menee kierrätykseen, Salo selvitti.

– Tämä on minun kouluni! Salo julisti oppilaille puisen koulutalon rappusilla. Hän on ehtinyt opettaa Perttulassa liikuntaa ja terveystietoa yli kolmekymmentä vuotta.

– Tämä on hirmu vaikeaa, mutta ymmärrän muuton. Tämä maailma ei halua muuta kuin kustannustehokkuutta.

Ihanaa, mutta epäkäytännöllistä

Koulutusjohtaja Minna Seppälä sanoi, että Perttulan väki on muuton takia haikea, mutta silti tulevaa odotetaan hyvillä mielin.

– Täällä olevat tilat ovat ihanat, mutta epäkäytännölliset. Esteettömyys ei toteudu.

Ne opiskelijat, jotka muuttavat Punaportille opiskelemaan, asuvat kuitenkin vielä vuoden ajan Perttulan rivitaloissa. Syksyllä 2014 he muuttavat Punaportin opiskelija-asuntoihin.

Kaikkien Perttulan työntekijöiden työpaikat säilyvät. Vain osoite muuttuu, ja joillakin muuttuvat myös työtehtävät. Muutto koskee noin 40:tä työntekijää. (HäSa)

 

 

 

Menot