Kanta-Häme

Hajallaan mutta hyvillään

Susanna Riikosen parturi-kampaamo Su-Sa ei ole aivan kaupungin parhaalla kauppapaikalla.

Rengon Kaloisissa sijaitsevan kotikampaamon lähelle kulkee linja-auto kahdesti päivässä, ja kirkonkylälle on matkaa kymmenen kilometriä.

Vieressä aukeaa hehtaarikaupalla peltomaisemaa, takapihalla virtaa Kaartjoki. Omakotitaloja Kaloisissa on muutama kymmenen.

Riikonen muutti perheensä kanssa Lopelta Kaloisiin vuonna 2012, ja seuraavan vuoden lokakuussa talon ylimääräisestä huoneesta remontoitiin kampaamo.

Syrjäinen sijainti ei kuitenkaan tunnu Riikosta haittaavan.

– Minulla käy asiakkaita Rengosta, Hämeenlinnasta, Janakkalasta ja Lopelta. Lähialueella asuu myös vanhuksia, joilla ei ole autoa, Riikonen toteaa.

Vuodesta 2008 yrittäjänä toiminut Riikonen on toistaiseksi ollut tyytyväinen päätökseensä. Kotona säästyy ylimääräiseltä vuokranmaksulta, ja pihassa riittää aina pysäköintitilaa asiakkaille.

– Kyllähän ihmiset sanoivat, että hieman hullu pitää olla kun tänne tulee. Tosi hyvin tämä kuitenkin otettiin vastaan, Riikonen kertoo.

Peruspalveluja tarvitaan

Vuosien ajan palvelujen kirjo on pääsääntöisesti vähentynyt maaseutumaisilla alueilla. Riikonen kertoo, että kampaamoita oli Rengon kirkonkylällä vielä kolme silloin, kun hän aloitti toimintansa.

Nyt kaksi on lopettanut.

Haja-asutusalueilla viihdytään edelleen huolimatta siitä, että keskusten asukasluvut kasvavat. Ja siellä, missä on ihmisiä, on myös kysyntää peruspalveluille.

Hämeen yrittäjien toimitusjohtaja Juha Haukka pitää haja-asutusalueiden yrittäjiä tärkeinä alueiden elinvoimaisuudelle.

– Onko intressinä se, että kaikki muuttavat kirkolle? Haukka pohtii.

Haja-asutusalueiden yritysten määristä ei ole olemassa yksiselitteisiä tilastoja. Lisäksi Haukka arvioi, että tilastot antavat maaseudun yrittäjäkirjosta jopa todellisuutta yksipuolisemman kuvan.

– Esimerkiksi maatilan pitäjä voi tehdä myös maaurakointia, eikä tämä näy tilastoinnissa, hän sanoo.

Joo joo -miehet puuttuvat

Maaseutu tarvitsee siis yrittäjiä, mutta mikä sinne ajaa? Ainakin kaupunkia edullisemmat hinnat, sillä moni perustaa yrityksen omaan kotiinsa tai omalle tilalle.

Hauhon Eteläisissä autohuoltamoa pyörittävä Ari Heinämäki rakensi huoltamohallin vanhalle kotitilalleen pari vuotta sitten.

Yli 25 vuotta yrittäjänä toiminut Heinämäki kertoo, että asiakkaiden löytäminen vei aikaa, vaikka vanhat asiakkaat jatkoivat hänen luonaan asioimista.

– Eihän asiakkaita yhtä paljon ole kuin kaupungissa, mutta kyllä tässä pärjää. Kustannukset täytyy pitää matalina, Heinämäki sanoo.

Asiakkaat ovat alkaneet parin vuoden aikana löytää Heinämäen korjaamon, ja myös Hämeenlinnan kantakaupungista saapuu asiakkaita.

– Täällä ei oikein joo joo -miehiä ole. Niitä, jotka tulevat juttelemaan piruuttaan. Ei kaupungissa ole tälle oikein paikkoja, ja jos on, niin hinnat ovat korkeita, Heinämäki sanoo.

Maaseudulla puolestaan vaivaavat heikkokuntoiset tiet ja välttämättömät laajakaistayhteydet. Hämeen yrittäjien Juha Haukka kuitenkin huomauttaa, että haja-asutusalueen yrittäjä voi hakea maaseudun kehittämisrahaa.

– Enää ei ole niin tiukkaa, että yrityksen pitäisi olla maatalousyrittäjä. Tämä on aika ketterä yritystukimuoto, Haukka toteaa. (HäSa)

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic