Kanta-Häme

Hajautettu pysäköinti sai laajan kannatuksen

Torinaluspysäköinnin saa ainakin näillä näkymin unohtaa, sillä yhdyskuntalautakunta päätyi äänin 9-2 kannattamaan ns. hajautettua mallia.

Lautakunta puheenjohtaja Pasi Vesala (sd.) esitti pysäköinnin hajautusta linja-autoasemalle rakennettavaan pysäköintilaitokseen ja tarpeen vaatiessa Kaivoparkin laajennusosaan.

Tilaajajohtaja Päivi Salorannan esitys oli asiantuntijoiden suosittelema toriparkki. Äänestyksessä sen kannalle jäivät Martti Töttölä (vihr.) ja Jutta Äijälä (kok.).

Kaikki muut lautakunnan jäsenet kannattivat Vesalan esittämää hajautettua mallia. Saloranta, Töttölä ja Äijälä jättivät eriävän mielipiteen.

Toriparkkia on pidetty hyvin kalliina vaihtoehtona. Sen edellytyksenä olisikin ollut, että olisi saatu riittävästi yrityksiä ja taloyhtiöitä sitoutumaan sen rahoitukseen. Kokonaiskustannusarvio on 27,5 miljoonaa euroa. Yhden parkkipaikan hinnaksi tulisi 50000 euroa.

Hajautetun mallin lähtökohtana on, että linja-autoaseman alueelle rakennettaisiin vähintään kaksikerroksinen pysäköintilaitos. Jos siihen ei tulisi maanalaisia kerroksia, sen kustannukset jäisivät huomattavasti toriparkkia matalammiksi.

Jos myöhemmin ilmenisi lisätarvetta esimerkiksi velvoitepaikoille, Kaivoparkille olisi mahdollista rakentaa sille kaavoitettu jatko-osa.

Linja-autoasemallakin pysäköintipaikan hinnaksi tulee 50000 euroa, jos pysäköintitilaa tehdään maan alle. Samalla alueella kuitenkin Eteläkadun maanpäällisten paikkojen hinnaksi on laskettu 20000 euroa.

Kaivoparkin laajennuksessa yhden paikan hinnaksi arvioidaan 16000 euroa.

Lautakunnan päätöksen mukaan keskustan elinvoiman palauttamiseksi keskustan liikenne- ja pysäköintisuunnitelmat tulee tarkistaa asiakaspysäköinnin säilyttämiseksi. Myös aikarajoitettua pysäköintiä tutkitaan.

Pysäköintiratkaisu menee vielä kaupunginhallituksen ja valtuuston päätettäväksi.

Samoin ne käsittelevät Engelinrannan osayleiskaavaa, jonka yhdyskuntalautakunta hyväksyi yksimielisesti. HÄSA

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic