Kanta-Häme

Hajuttomat festarivessat tulevat

Pinkit Biomaja-ulkokäymälät putkahtelevat kesätapahtumiin ympäri Suomen. Biomajaan voi tänä kesänä istahtaa esimerkiksi Wanaja-festivaaleilla ja Linnajazzeilla.

– Vessassa käyminen festareilla on yleensä pakollinen paha. Biomaja ei ehkä ole mikään vetonaula, mutta se osoittaa, että vessa voidaan tuoda esille spesiaalina, kertoo Biomajan toimitusjohtaja Sauli Suomi.

Suomi vertaa Biomajaa lietevessoihin, jotka ovat yleisötapahtumien yleisimpiä ulkokäymälöitä. Niissä ulosteet ja virtsa menevät samaan säiliöön, kun taas Biomajassa käytetään erottelevaa kuivakäymälää.

Menetelmä tekee vessasta mahdollisimman hajuttoman. Biomaja ei vaadi viemäri- tai sähköverkostoa.

Suomi sanoo, että vessojen hauskuus piilee niiden yksilöllisessä teippauksessa ja koristelussa.

– Jokainen vessa kertoo jostain. Nyt meillä on Tuntemattoman sotilaan kuvauksissa vessoja, joissa on asiaankuuluvaa sisustusta, Suomi kertoo salaperäisesti.

Toimitusjohtajan paikka napsahti Suomelle, kun viihdetaiteilijat Janne Kataja ja Aku Hirviniemi ostivat valmiin pelkästään taukotupia vuokraavan liiketoiminnan.

Sittemmin yritys laajensi toimintaansa myös suihkutilojen vuokraamiseen. Kaikkiin Biomajoihin sisältyy kuitenkin kuivakäymälä. Koppia voi siirrellä peräkärryn tavoin

– Sen voi viedä mukanaan marjametsälle, valjastaa lipunmyyntikioskiksi tai pitää omana toimistona, Suomi luettelee.

Suomen mukaan yrityksen edistynein tekniikka piilee nimenomaan suihkuissa. Niiden vesi puhdistetaan samalla konstilla, jolla esimerkiksi meri- ja järvivedestä saa juomakelpoista.

Menetelmässä hyödynnetään käänteisosmoosia, jonka avulla vedestä poistetaan lääkejäämät ja epäpuhtaudet. Tällä tavoin suihkussa voidaan pitää kierrossa samat 300 litraa vettä, jolla voi peseytyä lukemattomia kertoja.

Biomajaa voivat vuokrata niin yksityiset henkilöt, yritykset kuin tapahtumatkin. Sauli Suomi kertoo, että tavallisimpia asiakkaita ovat edelleen rakennusyritykset, väistötilojen vuokraajat ja yleisötapahtumien järjestäjät.

Suomi kertoo, ettei tiedä itsekään, mitä Biomajan rakentaminen maksaa. Niitä ei hänen mielestään kannata myydä, mutta vuokran hinta on päivältä muutamasta sadasta tuhanteen euroon.

Vuokra riippuu Biomajan koosta. Pienimmässä vain vessoja sisältävässä Biomajassa on kolme pönttöä mutta suurimmassa on tilat 12:lle.

Asiakkaan tehtäväksi jää käymälän tyhjennys, ja tarvittavat välineet sisältyvät vuokraan. Käymälän sisällön voi kumota kompostiin.

Suomi sanoo karsastavansa Biomajojen leimaamista salonkikelpoisiksi.

– Ei ole tarkoitus markkinoida näitä luksusvessoina, vaan hauskoina ja siisteinä, Suomi erittelee. HÄSA