Kanta-Häme Janakkala

Hakamäkeä, Ilveslinnaa ja Kyteriä selvitetään Janakkalan urheilukentän paikaksi – Selvitykset jatkuvat

Turengin Liinalammin kenttä alkaa olla huonossa kunnossa, eikä sitä pysty laajentamaan. Siksi uutta kenttää suunnitellaan nyt muualle. Kuvan tyttö kilpaili Liinalammilla Häme Games -kisoissa vuonna 2005. Arkistokuva: Anja Filppula Kuva: AF anja filppula
Turengin Liinalammin kenttä alkaa olla huonossa kunnossa, eikä sitä pysty laajentamaan. Siksi uutta kenttää suunnitellaan nyt muualle. Kuvan tyttö kilpaili Liinalammilla Häme Games -kisoissa vuonna 2005. Arkistokuva: Anja Filppula Kuva: AF anja filppula

Janakkalan urheilukentän tulevaksi paikaksi mietitään nyt kolmea vaihtoehtoa. Kunnanhallitus päätti äänestyksen jälkeen maanantaina, että teknisen lautakunnan tulee selvittää kentän sijoittamista Turengin Hakamäkeen, Ilveslinnaan ja Kyteriin.

Kunnanhallitus ei siis tässä vaiheessa hyväksynyt teknisen lautakunnan viimeviikkoista päätöstä, jossa se esitti sijoituspaikaksi Hakamäkeä.

Uusi yleisurheilukenttä tarvitaan korvaamaan nykyinen, huonossa kunnossa oleva Turengin Liinalammin urheilukenttä.

Hakamäki sijaitsee Hausjärventien varressa noin 1,5 kilometrin päässä Turengin keskustasta kaakon suuntaan, Kyteri noin kilometrin verran itään ja Ilveslinna noin kolme kilometriä länteen.

Kyteriin ajettaisiin Lammintien kautta. Kenttä vaatisi siellä uuden liittymän. Ilveslinna sijaitsee Turengintien tuntumassa.

Hakamäestä on jo yleissuunnitelma

Hakamäen kentästä on teetetty yleissuunnitelma, jonka tekninen lautakunta hyväksyi jo vuonna 2018. Alueella on asemakaavoitus meneillään.

Kunnassa tehdyn vertailun mukaan Hakamäen kentältä jäisi riittävä suojaetäisyys läheisiin asuinrakennuksiin. Kilpailu- ja tuuliolot olisivat alueella hyvät.

Hakamäen alue on pohjavesialuetta, ja siksi pysäköintialueelle ja liikennealueilla tulisi tehdä pohjavesisuojaus.

Hausjärventieltä on jo olemassa Tykkivajantien liittymä, jota kuitenkin pitäisi parantaa, jos kenttä alueelle rakennetaan.

Kyteristä puuttuu tuulensuoja

Kyterin mahdollinen kentänpaikka on osoitettu osayleiskaavan kaavaluonnoksessa pientalovaltaiseksi asuntoalueeksi. Voimassa olevaa asemakaavaa ei alueella ole.

Kenttä sijoittuisi peltoaukealle, jonka lähellä on vain vähän puustoa. Tuulensuojaa saisi sinne vain rakentamalla ja istuttamalla.

Kyterissä on melko paljon asutusta lähietäisyydellä.

Kyteri ei ole pohjavesialuetta. Kenttä vaatisi noin 250 metriä kokonaan uutta katuyhteyttä sekä kunnallisteknisten verkostojen rakentamista.

Ilveslinna olisi Kalpalinnan lähellä

Ilveslinnan kentälle kuljettaisiin Ilveslinnantietä pitkin. Nykyistä liittymää tulisi parantaa. Liikennejärjestelyissä ja muutenkin voitaisiin tehdä yhteistyötä viereisen Kalpalinnan kanssa.

Kokonaan uutta katuyhteyttä tarvittaisiin noin 200 metriä, ja myös uutta kunnallistekniikkaa pitäisi rakentaa.

Alueelle voitaisiin muodostaa hyvät kilpailu- ja tuuliolosuhteet.

Alue on pohjavesialuetta, mutta kentästä ei pitäisi olla haittaa pohjavedelle.

Aikaa maaliskuun loppuun

Teknisen lautakunnan tulee selvittää näitä kolmea vaihtoehtoa maaliskuun loppuun mennessä, minkä jälkeen asia tulee uudelleen kunnanhallitukseen. Selvittäminen koskee kenttien perustamis- ja rakentamiskustannuksia sekä kaavoituksen aikatauluja.

Kentän paikasta päättää myöhemmin valtuusto.

Kunnan taloussuunnitelman mukaan uusi yleisurheilukenttä on määrä rakentaa vuosina 2021–2023. Sen infraan on suunnitelmassa varattu näille vuosille vajaat 1,5 miljoonaa euroa. HäSa

 

Aiheesta aiemmin:

Janakkalassa Hakamäki vahvoilla urheilukentän paikaksi – Vaihtoehtoja on kuitenkin kaikkiaan viisi (23.1.2020)

Päivän lehti

22.9.2020

Fingerpori

comic