Kanta-Häme

Hakkaraisen "ministerinsalkusta" tuli nettihitti

Julkkisehdokas Teuvo Hakkaraisen (ps.) kosteat vaalivalvojaiset nousivat valtakunnanuutiseksi, kun hän lievensi vaali-illan jännitystä useiden median edustajien läsnä ollessa konjakilla sekä miedommilla virvokkeilla.

Ensimmäisen edustajankautensa aikana otsikoissa myös politiikan ulkopuolisten ansioidensa vuoksi paistatellut viitasaarelainen sahuri kasvatti roimasti kannatustaan, saaden yli 5500 ääntä.

Hakkarainen kommentoi menestystään tuoreeltaan arvioimalla sopivansa maa- ja metsätalousministerin salkunhaltijaksi.

Hämeenlinnalainen mainosgraafikko Mika Wist julkaisi tapahtumien innoittamana näkemyksensä Hakkaraisen ”ministerinsalkusta”. Tiistai-iltapäivään mennessä kuvaa oli jaettu pelkästään Wistin omasta Facebook-profiilista 400 kertaa.

– Kyseessä ei ole poliittinen kannanotto, mutta kyllähän hänen habituksensa suorastaan kannusti tekemään meemin. Se on hauskaa, koska se on totta, Wist toteaa.

Meemit ovat ongelmallisia, sillä ne liikkuvat usein tekijänoikeuslain harmaalla alueella. Lain mukaan kuvan muokkaaminen ja julkaiseminen ilman alkuperäisen valokuvan ottajan lupaa rikkoo tekijänoikeuksia, kertoo Journalistiliiton lakimies Jussi Salokangas.

Tapauksesta ja tulkinnasta riippuen kuvan käyttäminen ja muuttaminen saattaa kuitenkin tehdä meemistä oman teoksensa, jolloin meemin tekijänoikeudet siirtyvät sen tekijälle. Tämän jutun saattoi puolestaan julkaista sanomalehden sitaattioikeuden perusteella. HÄSA

Päivän lehti

2.4.2020