Kanta-Häme

Halkivahalaisten miettimisaika alkaa olla ohi

Urjalan kunnanhallitus käsittelee jälleen maanantaina lakkautettujen kyläkoulujen myyntiä. Opetus loppui keväällä Halkivahassa, Urjalankylässä ja Nuutajärvellä.

Esimerkiksi Halkivahan kyläyhdistykselle on annettu kokouspäivään asti aikaa miettiä, ostavatko he kylän koulun yhdellä eurolla.

Kunta ehdotti, että nykyinen sähköliittymä jäisi kauppojen yhteydessä kunnalle ja kyläyhdistys hankkisi oman liittymän. Samoin yhdistys ostaisi itse veden, jota se käyttäisi.

Kunta ehdotti myös, että muun muassa lohkomiskulut puolitettaisiin yhdistyksen kanssa.

– Tilanne on tällä hetkellä kiikun kaakun, kunnanjohtaja Hannu Maijala totesi perjantaina.

Yksi asia, joka Halkivahan kyläyhdistystä mietityttää on sähköt. Maijalan mukaan nuohooja kävi koululla tutkimassa muurien kunnon, jotta selviäisi, voiko rakennusta lämmittää puilla.

Yhdistys haluaisi myös muun muassa, että sille jäisi lohkomiskustannuksista maksettavaksi vain kolmannes.

Jos kyläyhdistys päättää olla ostamatta kahden rakennuksen koulua, koulu laitetaan todennäköisesti julkiseen myyntiin. Asia vaatii vielä valtuuston nuijankopautuksen.

Osakaskunta maanomistajana

Urjalankylän koulu sijaitsee vuokramaalla. Maan omistaa Urjalankylän yhteisalueet. Kunta on aikanaan tehnyt osakaskunnan kanssa vuokrasopimuksen, joka on voimassa vuoteen 2024 saakka.

Vuokramaalla on kolme erillistä rakennusta, joista uusin valmistui vuonna 1995. Kunta haluaisi purkaa vuokrasopimuksen ja päättää samassa yhteydessä rakennusten kohtalon.

– Urjalankylän yhteisalueet -osakaskunnalla on 900 osakasta. Se on hieman hankalaa päätöksenteon kannalta, Maijala tuskailee.

Osakaskunta on valtuuttanut viisi edustajaa osallistumaan neuvotteluihin, mutta kaikkien saaminen yhtä aikaa paikalle on vaikeaa.

– Osa osakkaista on mökkiläisiä.

Kunta on ehdottanut, että Urjalankylän yhteisalueet myisi maa-alueen kunnalle tai että sopimus päättyisi ennen aikojaan. Osakaskunta ei ole Maijalan mukaan reagoinut ehdotukseen.

– Toivottavasti asia selviää syyskuun loppuun mennessä.

Maijala arvelee, että jos päädytään maakauppoihin, niin asiasta voi tulla aikamoinen vääntö. Jos vuokrasopimus puretaan, niin siinäkin on miettimistä, miten rakennuksille käy.

Nuutajärven koulu julkiseen myyntiin

Nuutajärven koulu aiotaan laittaa julkiseen myyntiin. Nuutajärven kyläyhdistys ilmoitti jo aiemmin, ettei yhdistyksellä ole taloudellista mahdollisuutta hankkia ja ylläpitää koulurakennuksia.

– Tontilla on kaksi isoa rakennusta. Se on hankalaa myynnin kannalta, Maijala sanoo.

Jo vuosia sitten lakkautettu Menosten koulu on edelleen myynnissä. Se ei ole herättänyt suurta kiinnostusta. Myös Menosten tontilla on kaksi rakennusta.

Maijalan mukaan koulun hintapyyntö oli ensin 130 000 euroa, mutta se pudotettiin 110 000 euroon.

– Koulurakennuksista voi myös jättää tarjouksia, kunnanjohtaja houkuttelee. (HäSa)

Menot