Kanta-Häme Hämeenlinna

Halla-aho Hämeenlinnassa: Hallitus voi kaatua kuntavaalien tulokseen – "Saarikko on Suomelle huonompi vaihtoehto kuin Kulmuni"

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho: "Me emme ole seteleidenjakopuolue vaan kulujenleikkaamispuolue."
Perussuomalaiset lähtee kuntavaalitaistoon nyt tiukan taloudenpidon sanomalla, kertoo puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho. Hän tapasi kansaa lauantaina Hämeenlinnan torilla. Kuva: Tomi Vesaharju
Perussuomalaiset lähtee kuntavaalitaistoon nyt tiukan taloudenpidon sanomalla, kertoo puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho. Hän tapasi kansaa lauantaina Hämeenlinnan torilla. Kuva: Tomi Vesaharju

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho arvioi, että hallitus voi kaatua keskustan kuntavaalitappioon.

– Pidän sitä hyvin mahdollisena. Keskusta on tämän hallituksen heikko lenkki, ja kevään kuntavaalien tulos vaikuttaa ratkaisevasti puolueen haluihin jatkaa hallitusyhteistyötä. Tämän vuoksi näillä kuntavaaleilla on poikkeuksellisen suuri valtakunnallinen merkitys.

Halla-ahon mielestä Annika Saarikko on ”Suomen kokonaisedun kannalta vähemmän hyvä vaihtoehto” keskustan puheenjohtajaksi kuin Katri Kulmuni.

– On selvää, että jos keskusta valitsee itselleen hyvin vihervasemmistolaisen puheenjohtajan, hallituksen sisäinen koheesio paranee, mutta se tarkoittaa Suomen kannalta entistäkin haitallisempaa politiikkaa, hän kommentoi Hämeenlinnan torilla muutamaa tuntia ennen Saarikon valintaa.

Halla-aho kiersi lauantaina Kanta-Hämeessä kuntavaalikampanjoinnin merkeissä.

”Ideologinen hörhöily loukkaa ihmisten oikeustajua”

Juuri keskusta on perussuomalaisten tulilinjalla pitkin maakuntia. Viime kuntavaaleissa kriisissä ollut ja pian kahtia hajonnut PS sai vain 8,8 prosentin ääniosuuden. Keskustan kannatus oli 17,5 prosenttia. Nyt perussuomalaiset tähtää kuntavaalien ykköspuolueeksi – talouspoliittisella kärjellä.

– Me emme ole seteleidenjakopuolue vaan kulujenleikkaamispuolue. Meillä on kaksi ydinteemaa: suu säkkiä myöten ja asiat tärkeysjärjestykseen. Valtiontaloutta ja kuntataloutta ei voi erottaa toisistaan, Halla-aho sanoo.

– Kyllä ihmiset ymmärtävät, että tällä väestökehityksellä kaikki ei voi jatkua kuten ennenkin, mutta ihmisten oikeustajua loukkaa se, että kaikenlainen ideologinen hörhöily menee rahankäytössä perusasioiden edelle.

Eri asia on, kuinka puoluejohdon viesti rahankäytön priorisoinnista pitää ja pätee käytännössä, paikallistason päätöksenteossa.

– Puolue ei tietenkään voi lähteä ottamaan kantaa jokaisen kunnan jokaisen kyläkoulun kohtaloon. Ne ovat paikallisia kysymyksiä. Korostamme ennen kaikkea asioiden arvojärjestystä.

Toimeentulotuen koronalisästä pulinaa

Perussuomalaiset älähti alkuviikosta hallituksen tuoreimmasta lisäbudjetista, jolla loppuvuoden toimeentulotukiin annettiin yhteensä 300 euron ”koronalisä”.

– Tällä lisällä ei ole todellisuudessa mitään kytkentää koronaan, eikä se hurskastelevista perusteluista huolimatta kohdistu lapsiperheille. Se on vain ylimääräinen raha vasemmistoliiton tyypillisille äänestäjille, Halla-aho sanoo.

Muu oppositio ei kuitenkaan yhtynyt perussuomalaisten kritiikkiin.

– Se ei ollut yllätys. Mikään ei ole poliitikoille niin helppoa kuin rahan jakaminen. Meidän mielestämme päättäjien tehtävä on kantaa kokonaisvastuuta julkisesta taloudesta.

”Julkisen sektorin työpaikat eivät rahoita itse itseään”

Halla-aho ei usko, että hallitus saisi aikaan budjettiriihessä tai sen jälkeenkään ”työllisyyttä oikeasti edistäviä” toimenpiteitä.

– Esimerkiksi työmarkkinalainsäädäntöön on täysin mahdotonta saada mitään uudistuksia, kun demarit ja vasemmistoliitto ovat hallituksessa. Näin ollen hallituspuolueet pääsevät yhteisymmärrykseen vain rahan jakamisesta. Mutta kakku pitää leipoa, ennen kuin sitä voidaan jakaa.

Halla-aho myös huomauttaa, että julkisen talouden kannalta olennaista ja välttämätöntä on saada lisää työpaikkoja nimenomaan yksityiselle sektorille eli yrityksiin, ei julkiselle sektorille.

– Tästä asiasta on kuitenkin erittäin vaikea puhua, koska sitten älähdetään, että ettekö te pidä julkisen sektorin töitä tärkeinä. Kyllä pidämme, mutta siitä huolimatta ne julkisen sektorin työpaikat pitää rahoittaa jotenkin. Ne eivät rahoita itse itseään. HÄSA

Juttua päivitetty 5.9. klo 18.03 tiedolla Saarikon valinnasta.

Päivän lehti

23.9.2020

Fingerpori

comic