Kanta-Häme

Halli kannattaa tarkastaa

Laukaan onnettomuusmaneesin merkki on outo Hämeenlinnan hevostalleilla.

– Maneesien kunto on syytä aika ajoin tarkastaa merkistä ja mallista riippumatta, sanoo Harvialan Hevostilan omistaja Sirpa Häkkinen.

Harvialan vuonna 1999 rakennetun maneesin runko on koottu tukevista teräspalkeista, mutta Häkkinen aikoo silti ottaa varman päälle.

– Pulttien kireys varmistetaan, koska eihän pelkkä silmämääräinen tarkistus alhaalta maan tasalta riitä mihinkään, sanoo Sirpa Häkkinen, jonka mielestä maneesin pitää olla kaiken aikaa ehdottoman turvallinen käyttäjilleen.

Harvialan Hevostilalla ei ole tänä vuonna ongelmaa lumen kertymisestä katolle. Suhteellisen jyrkältä lappeelta lumi tulee normaalisti suojasäällä ohuina levyinä alas.

Pari talvea sitten lunta kertyi katolle 60 sentistä jopa metriin. Sirpa Häkkinen oli tuolloin yhteydessä maneesin rakentajaan ja tarkisti, miten paljon lumikuormaa maneesi kestää.

– Silloin piti tilata paikalle lumenpudottaja.

Lumenpudotuksesta lehdessä ilmoittanut yritys osoittautui kuitenkin pettymykseksi, kun lumen sijasta katolta olikin pudota lumen pudottaja, ja työ jäi tekemättä. Maneesi ehti olla vuorokauden käyttökiellossa lumikuorman takia.

– Onneksi asiantunteva apu kuitenkin löytyi, ja lumet saatiin katolta.

Lumikuormat tarkkailussa

Myös muilla Hämeenlinnan ratsastustalleilla tarkkaillaan lumikuormia.

Alaspään ratsastuskeskuksessa lumikuormaa on katolta tarvittaessa pudotettu.

Aulangon Ratsastuskoulun maneesi on puolestaan pressuhalli, jonka tukirakenteet on valmistettu tukevista liimapuupalkeista.

Myös Aulangolla lunta on pudotettu, jos sitä on alkanut kertyä. (HäSa)

 

Päivän lehti

4.4.2020