Kanta-Häme

Halli on täynnä tavaraa ja tarinoita

Harvalla on Porsche tallissaan. Varsinkin, jos se on Porschen traktori. Luolajassa asuvan maanviljelijä Markku Seppälän hallista sellainen kuitenkin löytyy.

Huhut kertovat, että itse Adolf Hitler tilasi aikoinaan traktorin Porschelta. Siitä piti tulla kansantraktori, aivan kuten Volkkarista kansanauto.

Toisen tarinan mukaan autotekniikan insinööri Ferdinand Porsche esitteli ajatuksen natsidiktaattorille, näin itävaltalaisten kesken.

Tarina ei kerro, tuliko dieseliä nielevästä Porschesta kansantraktoria, mutta sen valmistaminen lopetettiin 1960-luvun alussa.

Seppälän halli eli Luolajan maatalousmuseo on tarinoita täynnä. Esineitä Seppälällä on arviolta 2 000 pikkuesineistä traktoreihin. Keräily alkoi vuonna 1963, kun Seppälä oli 6-vuotias.

– Ostin isäni Sulo Seppälän kanssa Ahveniston keuhkoparantolan huutokaupasta kolmella markalla ”sinisen masiinan” eli käsikammettavan viljanlajittelijan, Seppälä muistelee.

Sama 1800–1900-lukujen vaihteessa valmistettu Triumph-viljanlajittelukone oli esillä Hämeen linnassa pidetyssä näyttelyssä.

Maatalousperinnettä kunnioittavat esineet ovat sellaisia, joita on Luolajassa ja sen lähiympäristössä ollut käytössä aikoinaan.

Katonrajassa komeilevat armeijan käytössä olleet viljakärryt, jotka olivat liki vuosikymmenen lainassa suomalaisella filmiyhtiöllä.

– Tauno Palo, jonka äiti on Luolajasta lähtöisin, ajeli kärryillä parissakin Suomi-elokuvassa. Kärryt palautettiin isälleni, kun näyttelijöillä oli lakko vuonna 1962.

Hallin perältä löytyy myös rakennelma, jossa vuonna 1952 liehui olympiatuli Ahvenistolla.

– Se naarmuuntui kaupunginmuseon varastossa, joten Ahveniston suojeluyhdistys maalasi sen uudelleen. Museo oli sitä mieltä, että se maalattiin pilalle. Hommasin sen itselleni vuonna 2002.

Traktoreita Seppälä on haalinut noin 20. Vanhin niistä on vuoden 1924 Fordson.

Keräilyharrastuksensa Seppälä päätti jakaa muiden ihmisten kanssa vuonna 1993, jolloin hän rakensi hallin museoesineilleen.

Hänen kotimuseollaan ei ole mitään virallisia aukioloaikoja, katselemaan saa tulla, kunhan ilmoittaa siitä etukäteen.

– Tämä on enemmän varasto kuin museo, Seppälä naurahtaa. Olen viettänyt hallin suhteen hiljaiseloa.

Seppälän kotimuseossa on kaikkea pulloista puimureihin.

Luolajan maatalousmuseosta voi tiedustella Seppälän numerosta 0405013410.