Kanta-Häme

Hallinto-oikeus kumosi Sairion rakennuskiellon – päätökset syntyivät väärässä järjestyksessä

Uutta kieltoa valmistellaan jo.
Sairion omakotitaloalue Hämeenlinnassa.

Hämeenlinnan hallinto-oikeus on kumonnut kaupunkirakennelautakunnan (kaura) kesäkuisen päätöksen asettaa Sairion omakotialue rakennuskieltoon.

Päätöksenteossa tehtiin menettelytapavirhe. Hallinto-oikeus toteaa, että rakennuskiellon voi asettaa, jos alueelle laaditaan asemakaavaa tai asemakaavan muutosta.

Kesäkuussa ei ollut vielä päätöstä Sairion asemankaavan muuttamisesta, vaan se tehtiin vasta syyskuussa. Siksi kauran päätös kumottiin.

Asiasta hallinto-oikeuteen valitti pariskunta, joka oli ostanut Sairiosta purkukuntoisen omakotitalon saatuaan rakennusvalvonnasta tiedon, ettei estettä talon purkamiselle ollut.

Kunnallinen päätöksenteko oli kerrankin edennyt niin nopeasti, ettei rakennusvalvontakaan tiennyt aikeista asettaa rakennuskielto.

Käytännössä kielto ei tullut voimaan, koska hallinto-oikeus asetti heti tuoreeltaan kauran päätöksen täytäntöönpanokieltoon.

Maankäytön suunnittelujohtaja Niklas Lähteenmäki kertoo, että Sairioon valmistellaan uusi rakennuskielto, joka tulee kauran käsittelyyn loppuvuodesta.

Taustalla on halu suojella Sairion omaleimainen ilme. Aluehan on pääasiassa rakennettu 1940-1950 -luvuilla. Rakennuskanta koostuu edelleen pääosin ns. rintamamiestaloista.

Nykyinen kaava mahdollistaa esimerkiksi rivitalojen rakentamisen joillekin tonteille.

Asemakaavan muutoksen taustalla on halu vaalia alueen rakennus- ja kulttuurihistoriallisia arvoja sekä ohjata korjaus- ja uudisrakentamista.

Rakennuskielto on väliaikainen, jos kaura sellaisen asettaa uudelleen. Kielto määrätään siksi ajaksi, että alueen asemakaava saadaan uudistetuksi.

Mielenkiintoista on, että samaan aikaan kaura asetti rakennuskiellon myös Asemantaakse. Tästä päätöksestä kukaan ei valittanut ja se on lainvoimainen. Myöskään Asemantaustan asemakaavanmuutoksesta ei tuolloin ollut päätöstä. HÄSA