Kanta-Häme

Hallinto-oikeus ruotii Hattulan kiinteistökauppaa

Hattulan valtuuston syyskuussa päättämästä kiinteistökaupasta on valitettu Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen. Valittaja on kunnanvaltuutettu Seppo Söderlund (ps.).

Kyseessä on kauppa, jolla kunta osti takaisin 5 100 neliömetrin suuruisen tilan DTG Rakennus oy:ltä, joka on Pohjolan Design-Talo oy:n tytäryritys. Kyseinen tila kuuluu Kotirinteen asuinalueeseen ja muodostaa neljä tonttia.

Neljä vuotta sitten ostettu tila

Pohjolan Design-Talo oli ostanut tilan Hattulan kunnalta vuonna 2010 ja maksanut siitä 112 200 euroa. Hattulan valtuusto on päättänyt ostaa tilan takaisin 5 100 euroa halvemmalla hinnalla eli 107 100 eurolla.

Design-talo halusi luopua tilasta talouden taantuman takia.

Seppo Söderlund katsoo valituksessaan, että tilan takaisin ostamalla kunta tulee yksityistä yritystä. Lisäksi Söderlund katsoo kunnan tehneen menettelytapavirheen asiassa.

Söderlund sanoo valituksessaan, ettei kunnalla ole tarvetta hankkia tontteja, koska kaavoituskatsauksenkin mukaan kunnalla on riittävästi pientontteja.

Hyvä saada pian rakennetuksi

Hattulan kunnanhallitus käsitteli valitusasiaa maanantaina ja päätti hallinto-oikeudelle toimitettavasta lausunnosta. Siinä kunnanhallitus selvittää, että vaikka kunnalla on tarpeeksi tontteja, kyseiset DTG Rakennuksen tontit sijaitsevat alueella, jonka tonteista iso osa on myyty.

Siksi loputkin alueen tontit olisi hyvä saada rakennetuksi lyhyellä aikavälillä, jotta vältytään katusaneerauksilta.

Kunta lausuu myös, että alkuperäisessä luovutuskirjassa oli purkava ehto, jonka mukaan kauppa olisi purettu joka tapauksessa, mikäli tontteja ei ole tietyn ajanjakson aikana rakennettu.

Tosin Hämeenlinnan käräjäoikeus on ehtinyt myöntää lainhuudon yrityksen ostamalle määräalalle, mutta lausunnon mukaan käräjäoikeus on tehnyt sen epähuomiossa.

Kyse ei uudesta kiinteistökaupasta

Hattulan kunnanhallitus katsoo, että kyse ei ole uudesta kiinteistökaupasta, koska DTG Rakennus kuuluu samaan konserniin Design-Talo oy:n kanssa.

Valtuusto päätti kiinteistökaupasta syyskuussa äänestyksen jälkeen. Tuolloin Söderlund esitti, ettei kiinteistökauppaa hyväksyttäisi, ja hänen kannallaan oli viisi muuta valtuutettua.

Hattulan kunnanhallitus esittää hallinto-oikeudelle, että se hylkäisi Söderlundin valituksen. (HäSa)