Kanta-Häme

Hallintolainkäyttöön tehoa virtuaali-istunnoilla

Hallinto- ja erityistuomioistuinten toimintaa tehostetaan uusilla digitaalisilla ja virtuaalisilla järjestelmillä.

Haipa-hankkeen pääosassa on tietojärjestelmien ja palveluportaalien kehittäminen. Lisäksi selvitetään tuomioistuinten virtuaalisten istuntosalipalvelujen kehittämistä.

Käytännössä tämä tarkoittaisi tuomareiden sekä asiantuntijajäsenten välisten istuntojen järjestämistä ja dokumenttien välittämistä videon ja digitaalisten palvelujen välityksellä.

Hankkeella haetaan säästöjä sekä käsittelyaikojen nopeuttamista. Hallinto-oikeuksien keskimääräinen käsittelyaika vuonna 2016 oli 8 kuukautta.

Hallinto- ja erityistuomioistuimissa voi ratkaisukokoonpanossa olla jopa viisi tuomaria tai asiantuntijajäsentä.

– Haemme tapoja, miten tuomioistuin pystyisi kommunikoimaan keskenään ilman, että ihmiset kulkevat tai papereita lähetellään paikasta toiseen, kertoo hankejohtaja Tuula Kivari Oikeusministeriöstä.

Todistajia on oikeudessa suullisissa käsittelyissä kuultu videon välityksellä jo aiemmin.

– Nyt haetaan ”virtuaalista istuntosalia”, joka veisi tuomarin sähköistä työpöytää astetta pidemmälle, Kivari sanoo.

Tietopyyntövaiheessa oleva hanke on alkanut keväällä 2016. Mahdollisia järjestelmän ja laitteiden toimittajia on vasta kartoitettu.

– Kustannuksia ja hyötyjä on haarukoitu esiselvitysvaiheessa, mutta hankinnan kohteen selkiytyessä tehdään uusi analyysi. Tarkoitus on edetä hankintoihin syksyllä 2017, Kivari kertoo.

Suomessa on kuusi hallinto-oikeutta, joista yksi sijaitsee Hämeenlinnassa. Lisäksi Ahvenanmaalla on oma hallintotuomioistuimensa ja Helsingissä korkein hallinto-oikeus. Hallinto-oikeus ratkaisee valituksen perusteella, onko valituksenalainen viranomaisen päätös lainmukainen.

Hankkeen alaisia erityistuomioistuimia ovat markkinaoikeus, työtuomioistuin ja vakuutusoikeus. HÄSA

Päivän lehti

27.5.2020