Kanta-Häme

Hallittua kidutusta kasveille

Viherkatot puhdistavat kaupunki-ilmaa, lisäävät luonnon monimuotoisuutta, sitovat vettä ja hidastavat veden valumista kaduille ja viemäriin. Viherkatot tasaavat rakennuksien lämpötilaeroja ja niillä on myös esteettinen arvo.

– Kaupungistumisen myötä kovien vettä läpäisemättömien pintojen määrä on lisääntynyt, joten on löydettävä ratkaisuja, mihin vesi menee, Hämeen ammattikorkeakoulun Lepaan yksikön lehtori Outi Tahvonen sanoo.

Hyödyistä huolimatta kattojen päälle rakennettavat puutarhat eivät ole vielä kovin yleisiä. Ilmastonmuutoksen myötä ekologiset arvot ja elämäntavat ovat lisääntyneet, joten esimerkiksi Saksassa viherkatot ovat jo nouseva trendi. Mikään uusi keksintö viherkatto ei ole.

– Ne olivat 1900-luvun alussa normaaleja, lähes joka sivurakennuksessa oli sellainen. Pulavuosien jälkeen ne melkein katosivat kaupunkikuvasta, Tahvonen harmittelee.

Katon painava lasti

Lepaan yksikköön rakennettiin vuosi sitten viherkattoja ja tarkoitus on tutkia valmistuotteiden rakennettavuutta, kasvipeitteen muutoksia ja vedenpitävyyttä eri vuodenaikoina hankalissa oloissa.

– Tämä on hallittua kidutusta. Kasveilla on täällä mahdollisimman hankala olla, koska katot ovat kylmiä, jyrkkiä ja ohuita, Tahvonen kertoo.

Täysin uusi juttu viherkatto ei Lepaalla ole. Vanhan mökin päällä rehottaa kasvillisuus valtoimenaan jo kolmattakymmenettä vuotta.

Viherkattoa ei voi rakentaa vain laittamalla multaa katolle ja istuttamalla siihen kasveja. Jos haluaa välttää kosteusvauriot, katto on rakennettava huolella ja ohjeiden mukaan.

Lähes mihin tahansa rakennukseen voi rakentaa viherkaton, jos rakenteet ovat kunnossa.

– Tärkeintä on katon kantavuus ja veden eristys. Katon on oltava vankka, sillä viherkatto koostuu vedeneristys kerroksesta, salaojituskerroksesta ja stopparista, joka estää puiden juurien kasvun. Katon kantavuuden takia pitää ottaa huomioon, että kun kasvualusta imee vettä, siitä tulee entistä painavampi, Tahvonen huomauttaa.

Kosteusongelmat vaivaavat monia suomalaisia rakennuksia, ja se riski on olemassa myös viherkatoissa.

Kovin paljon viherkattoja ei Hämeenlinnan kaupunkikuvassa näy, mutta jos saa luvan julkisivun muutokseen, mikään ei estä rakentamasta viherkattoa vaikka keskelle kaupunkia. (HäSa)

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic