Kanta-Häme

Hallituksen puheenjohtaja saattaa saada palkkaa

Alkaako kaupunginhallituksen puheenjohtaja saada Riihimäellä kahdelta päivältä viikossa palkkaa? Voidaanko lautakuntiin valita vain valtuutettuja ja varavaltuutettuja? Tarvitaanko erillinen hyvinvointilautakunta?

Kaupungin hallintosäännön muutoksen ja uuden strategian suuntaviivojen linjaukset avasivat raikkaan keskustelun vuoden viimeisessä valtuustoistunnossa.

Lähetekeskustelu nosti esiin vastakkaisia mielipiteitä, mutta valtuusto päätyi antamaan koko paketin valmistelijoiden työstettäväksi. Päätöksiä tehdään ensi vasta tammikuussa.

Sekä kokoomuksen että keskustan valtuustoryhmässä korostettiin, että valtuuston puheenjohtaja halutaan nostaa hallituksen puheenjohtajan rinnalle johtamaan poliittista yhteistyötä.

– Minulla on kokemusta molemmista tehtävistä. Valtuuston ja hallituksen puheenjohtajilla tulisi molemmilla olla vahva yhteistyömahdollisuus, perusteli Kai Heimonen (kok.) mielipidettä.

Hallintojohtaja Jussi Savola muistutti, että uusi kuntalaki nostaa kaupunginhallituksen puheenjohtajan poliittisen yhteistyön johtajaksi.

Kaupunginjohtaja Sami Sulkko linjasi hallintosäännön muutosta, budjetin valmistelua ja strategiatyötä korostamalla, ettei niitä voi toteuttaa ilman toimintakulttuurin muutosta.

– Tämä on kokonaisuus, jossa kaikki on sidoksissa toisiinsa. Valtuuston tehtävä on tehdä suuria linjanvetoja, jotka vievät kaupunkia eteenpäin. Toiminnalliset ja päivittäiset päätökset jäävät toimialojen lautakuntien ja virkamiesten tehtäväksi, Sulkko valaisi.

Demarien Petri Mattila mietti, mahtaako uudistus mennä liiankin pitkälle.

– Mihin meitä tarvitaan? Johtaako tämä siihen, että virkamiehet vain hoitaisivat päätöksenteon? Mattila ihmetteli.

Myös lautakuntien jäsenten valintaperusteet puhuttivat ja tulevat vielä puhuttamaan valtuutettuja. Vielä aiemmin syksyllä tarkoitus oli, että jäsenet valittaisiin vain valtuutetuista ja varavaltuutetuista.

Valtuustolla oli edessään uusi ehdotus, jossa lautakunnissa puolet voisi olla muita kuin valtuutettuja, mutta puheenjohtajat nimettäisiin valtuutetuista.

Kaupunginhallitus koottaisiin kokonaan valtuutetuista.

Perussuomalaisten Jari Heikkinen arvosteli, että ajatus lautakuntien kokoamista valtuutetuista ei toteuta demokratiaa.

– Ei ole enää demokratiaa, jos joka oksalla istuu samat päät, hän heitti.

Keskustelun aikana Mirja Lammi (kesk.) toivoi hyvinvointilautakuntaa ja sai kannatusta ajatukselleen.

Valmisteluun lähetetty hallintosääntö pitää valtuuston 43-jäsenisenä, lautakunnat 11-jäsenisinä ja hallituksen yhdeksänjäsenisenä. Toimikausi on koko vaalikausi. HÄSA

 

Päivän lehti

18.9.2020

Fingerpori

comic