Kanta-Häme

Hallitus haluaa panostusta ilmastoystävälliseen ruokaan – "Hävikin määrää pienenee, jos ruoka maittaa"

Palmia Foods hyödyntää lähiruokaa. Luomuruoan käyttöä haittaa korkea hinta.
Mira Ventolan mukaan kasvisruoan määrää voisi lisätä kouluissa, vaikkei se tytär Olivia Ventolan lempiruokaa olekaan. Kasvisruoka uppoaa Olivialle parhaiten raakana. Kuva Kirkonkulman koulussa järjestetyiltä kouluruokapäiviltä. Kuva: Esko Tuovinen
Mira Ventolan mukaan kasvisruoan määrää voisi lisätä kouluissa, vaikkei se tytär Olivia Ventolan lempiruokaa olekaan. Kasvisruoka uppoaa Olivialle parhaiten raakana. Kuva Kirkonkulman koulussa järjestetyiltä kouluruokapäiviltä. Kuva: Esko Tuovinen

Uusi hallitusohjelma kehottaa lisäämään kasvispainotteisen ruoan osuutta julkisissa hankinnoissa. Liha- ja maitotuotteissa tulisi suosia lähi- ja luomuruokaa. Ruokahävikki pitäisi puolittaa vuoteen 2030. Tavoitteena on ruoan ilmastojalanjäljen pienentäminen ja ymmärryksen lisääminen ruoantuotannossa.

Valtioneuvoston RuokaMinimi-hankkeen loppuraportin mukaan ruoan ilmastovaikutusta voidaan vähentää 30-40 prosenttia ruokavaliota muuttamalla ja huolehtimalla peltojen hiilivarannosta.

Vaikka kasvisruoka ei ole hämeenlinnalaisen Olivia Ventolan lempiruokaa, voitaisiin sen määrää hänen äitinsä Mira Ventolan mielestä kouluissa lisätä.

– Kasvisruokaa on ollut kotona tarjolla, mutta kasvikset uppoavat lähinnä raakoina. Eskarissa hän oppi jo syömään keitettyä porkkanaa, äiti kertoo.

Kasvisruokaa kerran viikossa

Palmia Foodsin kouluruokapalvelujen aluepäällikkö Eija Tonterin sekä kehityspäällikkö Maarit Lunkan mukaan Palmian kouluruokapalvelua ohjaa kouluruokasuositus, ei vielä uunituore hallituksen linjaus.

Hämeenlinnan päiväkodeissa ja kouluissa, joissa Palmia Foods tuottaa ruokapalvelut, on kerran viikossa kasvisruokapäivä. Esimerkiksi Seminaarin koulun ja Nummen yhtenäiskoulun oppilaille tarjotaan päivittäin myös kasvisruokavaihtoehto.

Palmialla on käytössään Kouluruoka-sovellus, jonka kautta voi antaa palautetta esimerkiksi kohdennetusti tietystä ruoasta.

– Ympäristöasiat eivät ole vielä näkyneet suuressa mittakaavassa saadusta palautteesta, Tonteri kertoo.

Kotimaisia ruoka-aineita

Palmian käyttämät liha- ja maitotuotteet ovat kotimaisia. Luomua ei Hämeenlinnassa ole juurikaan käytössä, koska se on niin paljon kalliimpaa.

– Toimimme vapailla markkinoilla ja osallistumme julkisten hankintojen kilpailutuksiin. Näissä yleensä hinta on tärkein tekijä, Lunkka toteaa.

Kun hankinnassa painotetaan ruoan hintaa, mutta silti toivotaan myös luomuruokaa, on yhtälö Lunkan mukaan haastava.

– Lapsilla on selkeästi ruoat, joista he pitävät ja ruoat, joita ei ole totuttu syömään. Emme voi henkilöstöravintoloissakaan pakottaa ketään syömään tietynlaista ruokaa. Asiakas äänestää jaloillaan.

Jos ei ruoka maistu, se poistetaan listalta

Ruokahävikkiä Palmian keittiöissä seurataan tarkasti ja sitä on saatu vähennettyä.

Hävikkiä saa pienenettyä seuraamalla tarkasti ruokailijamääriä ja toteutuneita annoskokoja. Ruoan kuumentaminen vasta paikan päällä sitä mukaan kuin sitä menee, vähentää myös ruokajätettä.

Oikea ruoan määrän mitoittaminen vaatii myös ammattitaitoa.

– Hävikin määrää pienenee, jos ruoka maittaa. Tämän vuoksi ruoat, joista tulee paljon huonoa palautetta, poistetaan listalta, Tonteri toteaa. HÄSA.

Päivän lehti

24.2.2020