fbpx
Kanta-Häme

Hallitus lupaa syksyksi romutus- ja starttirahaa

Hallitus käsittelee ensi viikon budjettiriihessä myös tämän vuoden kolmannen lisätalousarvion.

25 miljoonan eurolla on tarkoitus parantaa työllisyyttä. Lisäksi on tulossa viisi miljoonaa euroa romutuspalkkioihin sekä lisäpanostus turvapaikkahakemusten käsittelyyn.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) ilmoitti lisätalousarviosta keskiviikkona Hämeenlinnassa kokoomuksen eduskuntaryhmän kesäkokouksen yhteydessä.

Heinäkuun alussa käynnistynyt romutuspalkkiokokeilu on osoittautunut onnistuneeksi keinoksi autokaupan vauhdittamiseen.

Autoalan tiedotuskeskuksen mukaan elokuussa rekisteröitiin 12 prosenttia enemmän uusia henkilöautoja kuin vuosi sitten. Niinpä syksylle tarkoitetut romutusmäärärahat ovatkin käyneet jo vähiin.

Romutuspalkkion saa, jos vaihtaa yli 10 vuotta vanhan autonsa uuteen autoon, jonka hiilidioksidipäästöt ovat korkeintaan 120 grammaa kilometriltä. Valtio maksaa 1500 euron palkkiosta tuhat euroa ja autokauppa loput.

Lisäksi hallitus aikoo nopeuttaa turvapaikkahakemusten käsittelyä lisäämällä hakemusten käsittelijöitä.

Lisätalousarvioon tähän tarkoitukseen annettava pieni summa ei kuitenkaan sisällä varsinaisia turvapaikanhakijoista aiheutuvia kustannuksia. Stubbin mukaan se asia käsitellään budjettiriihessä erikseen.

– Siihen menee hiukan yli sata miljoonaa, Stubb arvioi.

Suomi odottaa loppusyksylle maahan noin 10 000 uutta turvapaikanhakijaa nykyisten lisäksi.

Alkuvuonna turvapaikkahakemuksen käsittelyyn kului Maahanmuuttovirastossa keskimäärin reilut viisi kuukautta, mutta sittemmin käsittelyajat ovat pidentyneet hakijamäärän voimakkaan kasvun myötä.

Ylivoimaisesti suurin osa reilun 30 miljoonan euron lisäbudjetista kuluu työllisyyden parantamiseen.

Stubbin mukaan työllisyyslisä jaetaan karkeasti kolmeen osaan.

Ensinnäkin 21–22 miljoonaa euroa käytetään starttirahaan ja työttömien ohjaamiseen uudestaan työuralle.

Toiseksi lisätään aikuis- ja lisäkoulutusta ja kolmanneksi työllistämistoimista vastaavien ely- ja te-keskusten henkilöstömäärää.

Stubbin mukaan lisäbudjetti annetaan työ- ja elinkeinoministeriölle, joka päättää sen tarkemmasta jakautumisesta eri toimijoiden kesken.

– Tavoitteena on joka tapauksessa se, että ne jotka nyt joutuvat työttömiksi pääsisivät mahdollisimman ripeästi työn syrjään kiinni, Stubb sanoo.

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työttömyysaste on nyt noin 8,4 prosenttia, mikä on 1,4 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuotta aiemmin.

Työ- ja elinkeinotoimistoissa oli heinäkuun lopussa yhteensä 381 600 työtöntä työnhakijaa.

Hallitus kokoontuu budjettiriiheen ensi viikolla. Stubb kertoo noudattavansa hallitusohjelman kirjauksia, vaikka loppumetreillä saattaakin tapahtua pieniä liikahduksia.

– Budjetin laatiminen ei ole ollut helppoa ja edelleen heikkenevät suhdanteet vaikeuttavat sitä entisestään, Stubb toteaa. LM-HäSa

Menot