fbpx
Kanta-Häme

Hallituskriisiä ei tule Kreikan takia

Perussuomalaisten piirien puheenjohtajat vastustavat uuden tukipaketin antamista Kreikalle, mutta suurin osa heistä näkee sen pienempänä pahana kuin hallituksesta lähtemisen.

– Kreikan takia ei tarvitse hallituskriisiä järjestää, toteaa Satakunnan piirijohtaja Anssi Joutsenlahti.

– Käytännössä tilanne on se, että Kreikkaa tuetaan riippumatta siitä, onko perussuomalaiset hallituksessa vai ei. Jos emme olisi mukana, muut puolueet sortuisivat vieläkin löysempään linjaan, sanoo Helsingin piirin puheenjohtaja Nuutti Hyttinen.

Euromaiden johtajat pääsivät varhain maanantaina sopuun ehdoista, jotka Kreikan täytyy täyttää, jotta uuden lainaohjelman neuvottelut aloitetaan.

Kuudestatoista piirijohtajasta kolme on täysin sitä mieltä, että perussuomalaisten paikka ei ole enää hallituksessa, mikäli kolmanteen tukipakettiin mennään.

– Jos Suomi päättää antaa euronkin vielä Kreikkaan, voin ennustaa jo tässä vaiheessa, että Suomen hallitus hajoaa sillä samalla ajan hetkellä, toteaa Pohjois-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja Jari-Pekka Teurajärvi.

Kainuun piirijohtaja Ari Korhonen on myös sitä mieltä, että puolueen ei tulisi olla hallituksessa, jos Kreikalle annetaan lisää rahaa.

– Kuukauden päästä on puoluekokous, johon valmistelemme tällä viikolla oman näkemyksemme.

Kaikesta kritiikistä huolimatta perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini saa kaikkien haastateltujen piirijohtajien tuen.

– Vaikeita päätöksiä pitää pystyä tekemään. Soini on toiminut hankalissa tilanteissa parhaansa mukaan, sanoo Helsingin piirin Hyttinen.

Viikonloppuna käytiin kiivasta keskusteluja siitä, tarkoittaisiko kolmas tukipaketti Suomen vastuiden kasvattamista ja olisiko se näin hallitusohjelman vastainen. Soini oli perjantaina tiukasti uutta tukipakettia vastaan. Hänen mukaansa tukipaketti lisäisi Suomen vastuuta.

Valtiovarainministeriö tulkitsee, että kolmas tukipaketti ei lisää Suomen vastuita, sillä uusi rahoitus tulee Euroopan vakausmekanismista (EVM). Aikaisempi hallitus päätti EVM:n perustamisesta.

– Kolmas tukipaketti olisi epäsuorasti vastuiden kasvattamista, sillä käytännössä se vähentää EVM:n muihin tarkoituksiin käytettäviä varoja, sanoi Hyttinen.

Hämeen piirijohtajan Jari Ronkaisen mukaan tilanne on vaikea, sillä hallitusohjelma on laadittu kolmen puolueen kompromissilla. Hallitusohjelmassa linjataan, että Suomen vastuut eivät saa kasvaa eurokriisin hoidossa.

– Kreikka oli meille tärkeä asia, ja siksi se on kirjattu ohjelmaan. Olemme itse joutuneet antamaan periksi monessa asiassa.

Piirijohtajat ovat samaa mieltä siitä, että Kreikkaan on pistetty jo liikaa rahaa. Kolmannen tukipaketin toimivuuteen ei juuri uskota. Siihen, että EU tukisi vielä Kreikkaa, suhtaudutaan hyvin kielteisesti.

– Kreikkaa on tuettu aika monta vuotta. Se on loputon rahareikä, ja jossain vaiheessa on laitettava ruksit päälle. Nyt ollaan siinä vaiheessa, totesi Uudenmaan piirin puheenjohtaja Pekka M. Sinisalo. LM-HäSa

Lisää Kreikan tukipaketista maailman uutisissa, sivut A12-13

Menot