Kanta-Häme

Hallitusohjelma sai kiitosta Riihimäen seudulla

Hausjärven, Lopen ja Riihimäen kunnanjohtajat kiittävät hallitusohjelmaa erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämiseen saadusta ratkaisusta. Maakunnassa valmisteilla olevaa uudistusta päästään toteuttamaan.

– Rakentamamme malli istuu toiminnallisesti suoraan maakuntamalliin. Hallinto järjestetään sote-ratkaisun mukaisesti. Saamme maakunnallisen, Hämeenlinnan, Riihimäen ja Forssan seuduilla toimivat sote-palvelut, arvioi Riihimäen kaupunginjohtaja Seppo Keskiruokanen.

Hausjärven kunnanjohtaja Aleksi Heikkilä löytää nyt annetusta sote-mallista myös heikon kohdan.

– Maakuntamalli on ehdottomasti paras vaihtoehto. Ilman maakunnallista verotusoikeutta syntyy kuitenkin ristiriita, kun päättävä valtuusto valitaan vaaleilla, mutta kustannusvastuu jää kunnalle.

Päättäjät kokevat Heikkilän mielestä olevansa vastuussa äänestäjilleen eivätkä kustannukset maksavalle kunnalle. Kunnan mahdollisuudet vaikuttaa kustannuskehitykseen jäävät helposti kapeiksi.

Heikkilä pitää välttämättömänä, että viimeistään uudistuksen toisessa vaiheessa otetaan käyttöön maakunnallinen verotusoikeus.

Sote-ratkaisu vaikuttaa väistämättä Lopen kunnanjohtajan Karoliina Viitasen mukaan myös Riihimäen seutukunnan kuntaliitokseen. Sote vie kunnilta yli puolet kunnan tehtävistä.

– Hallitusohjelma kannustaa vapaaehtoisiin liitoksiin ja poistaa kritiikkiä herättäneen henkilöstön viiden vuoden palvelusuhdeturvan. Lopella ja Hausjärvellä voidaan miettiä, miten selviämme itsenäisinä muuttuvista tehtävistä.

Hallitusohjelmassa sitoudutaan vähentämään kuntien velvoitteita samassa suhteessa kuin valtionosuuksia leikataan. Sekä Karoliina Viitanen että Seppo Keskiruokanen suhtautuvat lupaukseen epäilevästi.

Karoliina Viitanen muistuttaa, että jo edellinen hallitus lupasi leikata kuntien velvoitteita miljardilla eurolla, mutta lupaus jäi toteutumatta.

– Veroasteen luvataan pysyvän ennallaan, mutta niin tuskin käy. Velvoitteita tuskin vähennetään samassa suhteessa kuin valtionosuuksia leikataan. Tämä taas merkitsee, että paineet veroprosentin korotuksiin kunnissa kasvavat, arvioi Seppo Keskiruokanen.

Kaikki kolme kunnanjohtajaa pitävät hallitusohjelmaa kokonaisuutena rohkaisevana. Hallitusneuvotteluissa on saatu aikaan etenemiselle välttämättömiä päätöksiä ja selkeitä linjauksia. HÄSA

Päivän lehti

4.12.2020

Fingerpori

comic