Kanta-Häme

Haloo – nyt löytyi oma soundi

Haloo Helsinki! julkaisi viidennen studioalbuminsa Kiitos ei ole kirosana lokakuun alussa. Millainen levystä tuli, kitaristi Jere Marttila?

– Levy on iso harppaus edellisestä eli Maailma on tehty meitä varten -albumista. Fiilikset liikkuvat nyt arkipäiväisissä ja itsestään selvissä isoissa asioissa. Biisit käsittelevät rakkautta, menettämistä ja ikävää. Lisäksi kiitos-teema on albumilla isossa osassa. Emme halua paasata tai saarnata, vaan ehkä mieluummin herätellä biisien avulla.

– Viime albumi pyöri urbaanin teeman ympärillä – musiikkivideot ja promokuvat kuvattiin New Yorkissa. Tälle albumille haettiin tietynlaista ääripäätä siihen verrattuna. Haettiin vähän raffimpaa ilmapiiriä, lisäksi levy on jollain tavalla ilmavampi ja coolimpi. Nyt levyä ei ole soitettu täyteen, vaan Ellin teksteille on annettu iso osa.

Uuden ja edellisen albumin tekstit ovat yksin laulaja-basisti Elli Haloon käsialaa. Miten tämä on vaikuttanut tekemiseenne?

– Se on muuttanut tekemistä todella paljon. Edellisten levyjen myötä olemme vakiinnuttaneet Haloo Helsinki! -soundia, ja Ellin tekstit ovat kyllä nyt lyöneet paketin lukkoon. Ellillä on oma persoonallinen tyyli kirjoittaa tekstejä. Tekstit taas jättävät kuulijalle paljon varaa samaistua ja tulkita niitä. Tästä on tullut myös paljon kiittävää palautetta. Tekstit ovat Ellin lauluäänen lisäksi ne asiat, joista meidät tunnistetaan.

Uudelta albumilta löytyvät sellaiset biisit kuin Nainen jonka ympärille tuolit tuodaan ja Kiitos ei ole kirosana. Väkisinkin näistä puskee mieleen paitsi Samuli Putron biisi Mies jonka ympäriltä tuolit viedään sekä Ismo Alangon Rakkaus on ruma sana. Ovatko nimet tahattomia sattumia vai suoria viittauksia?

– Tuohon on paha ottaa kantaa. Ehkä kuitenkaan tekstimaailma ei pyöri samoissa asioissa kuin Putron tai Alangon tekstit. Ellille on ominaista tietynlainen kielikuvien ja vertausten hassu kääntely ja vääristely. Teksteissä on pieniä kikkoja, jotka kiinnittävät huomion. Kummatkin taiteilijat ovat kuitenkin bändillemme vahvoja vaikuttajia, joten varmasti niillä jonkinlainen vaikutus on.

Mitä Haloo Helsingin! omat musiikilliset esikuvat ovat?

– Meillä ei oikeastaan ole ollut uudella levyllämme ulkopuolisia vaikuttajia. Lähdimme edellisen albumin jälkeen työstämään biisejä ja ne syntyivät hyvin paljon niistä fiiliksista, joissa silloin olimme. Tavallaan tämä levy on nyt se, mikä kuulostaa puhtaasti Haloo Helsingiltä.

Työnjako bändissä on se, että Elli kirjoittaa tekstit, yhdessä sävelletään ja yhdessä edustetaan. Kuinka tarkoituksellista on, ettei Elliä nosteta selkeästi bändin keulahahmoksi?

– Elli on väkisinkin se, joka nousee esille, koska hän kirjoittaa ja tulkitse tekstit. Ketään ei kuitenkaan ole haluttu nostaa erikseen framille. Me olemme lähteneet bändinä liikkeelle, ja haluamme mennä bändinä eteenpäin. Suomenkielisessä popmusiikissa ei ihan hirveästi ole tällä hetkellä bändejä edustettuina, joten haluamme myös tuoda tätä puolta esille.

Sinä, toinen kitaristi Leo Hakanen ja rumpali Jukka Soldan esiinnytte julkisuudessa omilla nimillänne, mutta laulaja-basisti Elli pysyttelee yhä taiteilijanimensä Elli Haloon takana. Miksi näin?

– Elli kokee sen turvalliseksi itselleen. Biisien ja tekstien kautta hän kuitenkin jo antaa aika paljon itsestään ja omista fiiliksistään. Sitä olemme kunnioittaneet ja sitä toivomme kunnioitettavan.

Kun Haloo Helsinki! -yhtye aloitti, oli bändin keski-ikä 15 vuotta. Kuinka paljon uskottavuuden eteen on tehty töitä? Entä kuinka vaikea teinileimaa on ollut karistaa harteilta?

– Uskottavuus tulee tavallaan vain omasta tekemisestä ja asenteesta, siitä, miten hommaa on tehty. Olemme aika hyvin säästyneet erityisemmältä teinileimalta. Tietysti selvää on, että kun 15-vuotiaana aloittaa, käsittelevät biisit myös teinien aiheita.

Haloo Helsinki! nähdään pian myös Hämeenlinnassa Verkatehtaalla. Millainen kiertue on luvassa?

– Teemme reilut 10 konserttisalikeikkaa, minkä lisäksi on myös klubikeikkoja. Konserttisaleja emme ole aiemmin näin rundiluoteisesti tehneet. Olemme rakentaneet kahden tunnin shown, jossa on selkeä draaman kaari. Väitän, että meidät on tähän asti tunnettu suoraviivaisena livebändina. Nyt on tarjolla jotain ihan uutta. (HäSa)

Haloo Helsinki! Verkatehtaalla lauantaina 18.10.2014.