Kanta-Häme

Haloo, vedenkorkeusmittari tässä hei

 

Tällä hetkellä Vanajavesi nousee kymmenisen senttiä vuorokaudessa, mutta pelkkään silmämääräiseen arvioon ei tarvitse tyytyä.
 
Hämeen ely-keskuksen Kari Ranta-aho ja Jouni Riihimäki kertovat, että Rantakasinon kohdalle Vanajaveteen on upotettu vedenkorkeusmittari. Sinne ei ole pakko paikan päälle lähteä, sillä mittari paitsi mittaa veden korkeuden, myös vastaa puhelimeen.
 
Ranta-aho näppäilee numeron ja panee kaiuttimen päälle.
 
– Laitteessa on synteettinen äänentuottaja, Ranta-aho kertoo, kun puhelimen toisesta päästä alkaa kuulua mekaaninen miehen ääni, joka kertoo päivän lukeman.
 
Puhesyntetisaattorit eivät ole yleisiä. Toinen Hämeen ely-keskuksen alueella sijaitseva vedenkorkeusvastaaja löytyy lahden satamasta. Myös jotain vanhempaa teknologiaa on yhä käytössä. Kanta-Hämeessä löytyy vielä joitakin limnigraafeja, joissa vedenkorkeushavainnot piirtyvät vedettävän kellokoneiston välityksellä asteikkopaperille.
 
Varhaisimmat tilastot 1800-luvulta
 
Miesäänen mukaan Vanajavesi on 79,19 metriä merenpinnasta NN-tasojärjestelmässä.
NN tarkoittaa sitä, että mittaustavassa otetaan huomioon maanpinnan jatkuva nouseminen. Veden korkeus lasketaan suhteessa tiettyyn vertailuvuoteen. Esimerkiksi N60 tarkoittaa, että vertailuvuosi on 1960.
 
Vedenkorkeustilastoja käytetään veden säännöstelyn apuna. Ranta-aho kertoo, että Vanajaveden varhaisimmat tilastot ovat Hämeenlinnan satamasta 1800-luvun lopusta.
 
Pakkasyöt hillitsevät tulvia
 
Ranta-aho ja Riihimäki ovat juuri tulleet Hausjärveltä. He ovat olleet katsomassa Puujokea, joka laskee Kernaalanjärven kautta Vanajaveteen. Puujoki tulvii jo, mutta se Sairion rantaan vedet ovat vasta tulossa.
 
– Järven pinta nousee paljon jokea hitaammin ja runsaiden lumien sulamiseen on varauduttu laskemalla Vanajaveden pinta tavallista alemmas, Ranta-aho kertoo.
 
Tästä eteenpäin Riihimäki ja Ranta-aho toivovat kauniita päiviä ja öiksi pientä pakkasta. Silloin tulvavaaraa ei ole, toisin kuin niinä vuosina, joina lumet lähtevät vesisateen mukana. (HäSa)